Koření v kuchyni ? 9. díl ? vanilka, yzop, zázvor

Koření v kuchyni ? 9. díl ? vanilka, yzop, zázvor

Dnes zakončíme náš seriál o koření. Seznámili jsme se v něm blíže s mnoha tradičním i netradičními druhy, které dodávají naším pokrmům tu pravou chuť i vůni. Výčet zakončí vanilka, yzop a zázvor.

Vanilka

Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. Jedná se o fermentovanou tobolku (nesprávně lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla).

Jako koření se používají čerstvé tobolky nebo z nich vyškrabaná semena (dřeň) nebo sušené upravené jako prášek, esence nebo extrakt.

Vůně a chuť: Příjemná, intenzivní vůně, sladká, jemná chuť.

Použití: Vanilka se hodí do koláčů, pudinků, keksů, sladkých tvarohů, náplní do dortů, bábovky, kompotů. Používá se do čokolády, cukroví, zmrzlin aj. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.

Yzop

Yzop pochází ze Středozemí, odkud jej přivezli k nám benediktýnští mniši. Ke kořenění se používají čerstvé i sušené lístky.

Vůně a chuť: Má kořennou kafrovitou příchuť, lehce nahořklou.

Použití: Přidává se samostatně nebo ve směsi do karbanátků, tvarohu, nádivek, do omáček k masům, čerstvý do bylinkového másla, do salátů (okurkový, rajčatový) i do ochucených majonéz. Můžou se jím kořenit i tzv. bílé polévky, např. hrachové, zeleninové, bramborové. Také se přidává do omáček pod zvěřinu, hovězí masa apod.

Používá se také při výrobě likérů. Arabský šerbet - mírně alkoholický nápoj - obsahuje zkvašené lístky yzopu.

Dodává pokrmu příchuť podobnou mátě s hořkým podtextem. Přidává se až těsně před konzumací, protože rychle ztrácí aroma.

Zázvor

Zázvorovník je víceletou bylinou pocházející z tropů. Původ má pravděpodobně v Jižní a Střední Asii. Dnes se pěstuje v Indii, Indonésii, Japonsku, Číně a Austrálii.

Kořením, které používáme, je oddenek obsahující éterické oleje a pryskyřice, produkující typickou chuť. Užívá se čerstvý, sušený, mletý na prášek nebo nakládaný.

Vůně a chuť: Chuť zázvoru je kořenitá, ovocná a aromatická, voní kořenitě ostře.

Použití: Zázvor se používá především v indické a čínské kuchyni. Je vhodný ke všem pokrmům z drůbeže i jiných mas, například hovězí na zázvoru je vynikající. Hodí se ke všem pokrmům s rýží. Mletý zázvor se přidává do perníčků, vykrajovaného pečiva, do jablečných kompotů, ovocných salátů a ovocných dezertů.

V různých částech světa je oblíben léčivý zázvorový čaj. V Anglii a Spojených státech mají i zázvorové pivo (gingerbeer) a limonádu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: