Koření v kuchyni ? 8. díl ? skořice, šafrán, tymián

Koření v kuchyni ? 8. díl ? skořice, šafrán, tymián

Ani v předvánočním čase nechybí pravidelný díl našeho seriálu o koření v kuchyni. Dnes si představíme druhy poměrně známé a používané. Na řadě je skořice, šafrán a tymián.

Skořice

Skořice je usušená kůra stromu ? skořicovníku. Pěstuje se zejména na Cejlonu a v Číně. Je to stálezelený tropický strom, příbuzný vavřínu. Jako koření se užívá sušená kůra, ruličky nebo mletá skořice.

Vůně a chuť: je vysoce aromatická, chutná jemně, nasládle a současně hořce.

Použití: Skořicí celou i mletou ochucujeme sladké i slané pokrmy. Kaše, moučníky, kompoty, pudinky, jablkový závin, dušená masa, rýže, pilaf, omáčky, polévky, svařené víno, punče apod. V orientální kuchyni se přidává do masitých i rybích pokrmů.

Šafrán

Pravý šafrán jsou sušené oranžové blizny, které se ručně vytrhávají z květů pěstovaných rostlin. Domovem šafránu je Přední Asie. Dnes se tato rostlina pěstuje v Indii, Číně a celé oblasti Středozemního moře. Nejlepší šafrán prý pochází z vrchoviny La Mancha. Dnes je to nejdražší koření vůbec. Kupujeme raději celá šafránová vlákénka, mletý šafrán nemusí být pravý.

Vůně a chuť: Specificky trvale voní, má aromatickou, nahořklou chuť.

Použití: Barví se jím a také aromatizují rozmanité pokrmy. Využívá se do moučníků, sušenek a likérů, ale také často do pokrmů z masa a zeleniny a rýže, především ve Španělsku, na Kubě, v Mexiku, Asii i Africe. Ve Francii patří do rybí polévky, v Itálii do rizota, ve Španělsku do paelly. Arabové ho dávají do pilafu. Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti. Vysoké dávky jsou škodlivé.

Tymián

Tymián je víceletý, stále zelený polokeř s dřevnatými stonky z čeledi hluchavkovitých. Jako koření se užívají čerstvé a sušené listy. Tymián má svůj původ v oblasti kolem Středozemního moře. Dnes se pěstuje ve všech mírných klimatických oblastech. Čím intenzivnějšímu slunečnímu záření je vystaven, tím silnější bude jeho aroma.

Vůně a chuť: Chutná kořenitě, trochu pryskyřičnatě, voní velmi intenzivně.

Použití: Používá se do uzenin, k vepřovým a skopovým pečením, do paštik, zeleninových polévek, ke zvěřině, k játrům a do telecího. Je nepostradatelný na přípravu marinád k nakládání masa a na grilování. Koření se jím také ovocné saláty a dezerty. Z tymiánu připravíte také dobrý bylinkový čaj proti kašli, nachlazení a nadýmání.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: