Koření v kuchyni ? 7. díl ? nové koření, paprika, pepř

Koření v kuchyni ? 7. díl ? nové koření, paprika, pepř

Nové koření, paprika a pepř ? to jsou tři druhy koření, s nimiž se seznámíme v dnešním díle pravidelného pátečního seriálu. Jde vesměs o koření dobře známá, proto je v žádném případě nemůžeme opomenout.

Nové koření

Nové koření, někdy také nazývané piment, jamajský pepř či všehochuť, jsou sušené nedozrálé bobule pimentovníku pravého, pěstovaného hlavně v tropické části Jižní Ameriky a v karibské oblasti. Jako koření se užívají celá nebo mletá sušená semena.

Vůně a chuť: Má zajímavou vůni, která připomíná směs hřebíčku, muškátového oříšku a skořice má kořeněnou, příjemně palčivou chuť.

Použití: Přidává se do polévek, omáček, marinád, klobás, šunky, masových rolád kořeníme jím zvěřinu, hovězí maso a ryby. Nové koření se může také použít při nakládání okurek, hub a kyselé zeleniny, hodí se i do špenátu, omáček a paštik.

Paprika

Paprika se suší a mele na koření, nepostradatelné v maďarské a španělské kuchyni. Papriky jsou buď sladké nebo pálivé. Sladká paprika se získává u odrůd s nižším obsahem kapsaicinu, který způsobuje říznost paprik. Paprika se pěstuje na Balkáně, v Maďarsku, ve Francii a v Jižní a Střední Americe.

Vůně a chuť: Chutná jemně aromaticky až velmi ostře.

Použití: Je to běžné koření do gulášů, paprikášů, fazolí, masitých pokrmů, sýrů, pomazánek, tvarohů, uzenin, do směsí koření. Používá se do dršťkových, bramborových, gulášových polévek, k jídlům ze všech druhů mas a bramborových pokrmů. Pro svou lahodnou chuť a všestranné použití je pro přípravu jídel téměř nepostradatelná.

Pepř

Pepř jsou bobule stále zelené popínavé rostliny z čeledi pepřovitých. Ze stejného druhu pepřovníku černého se v různých fázích zralosti bobulí sklízejí hned tři skupiny pepřů ? pepř bílý, pepř černý a pepř zelený. Lze je používat i ve směsi.

Pepř červený nepatří k pravým druhům pepře, pochází z brazilského pepřovníku rozšířeného v celé Jižní Americe.

Vůně a chuť: Téměř nevoní, chuť kořenitá, ostrá. Bílý pepř je jemnější, zelený vonnější. Chuť červeného pepře je spíše nasládlá, aromaticky kořenitá a lehce ostrá.

Použití: Pepř ? celý nebo drcený či mletý ? je u nás nejčastější kuchyňské koření.

Koření vlastně všechny pikantní pokrmy. Labužníci koření vždy jen čerstvě umletým pepřem, neboť tak vynikne nejen ostrá chuť, ale také příjemné aroma. Užívá se především ve slané kuchyni ? polévky všeho druhu, masitá jídla, omáčky, saláty, vaječné a bramborové pokrmy.

Zelený pepř je výborný na steaky, při nakládání a marinování masa. Také se jím ochucují sladké dezerty, např. ovocné saláty, jahody.

Bílý pepř se pro svou barvu i chuť se užívá k bílým masům, salátům, omáčkám, majonézám, rybám apod.

Červený pepř se hlavně používá do směsí s jinými druhy pepře.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: