Koření v kuchyni ? 6. díl ? koriandr, kurkuma, muškátový ořech a květ

Koření v kuchyni ? 6. díl ? koriandr, kurkuma, muškátový ořech a květ

Je tu opět pátek, kdy vás tradičně seznamujeme se třemi druhy koření, jimiž můžete obohatit a zpestřit vaše jídla. Dnes jsou na řadě koriandr, kurkuma a muškátový ořech a květ.

Koriandr

Rostlina se listy podobá kořenové petrželi. Pochází ze západní Asie a z východního středomoří, kde je pěstována již 3 000 let. Dnes se pěstuje hlavně v jižní Evropě, Rusku, Indii a Americe. Jako koření se užívají sušená semena celá nebo mletá, čerstvé listy a kořeny.

Vůně a chuť: Aroma plodů je teplé, ořechové a kořenité. Nať i kořeny koriandru mají velmi pronikavou vůni a chuť.

Použití: Semena koriandru se používají k ochucování chleba, přidávají se do vánočního pečiva, perníku, koření se jimi pokrmy ze zelí, brambor a luštěnin. Jsou součástí perníkového koření, směsí používaných ke kořenění salátů, masa, paštik. Přidávají se do nakládané zeleniny. Hodí se zvláště k pečeným rybám a drůbežímu masu.

Lístky koriandru se nejvíce používají v thajské, indické ale hlavně v mexické kuchyni. Tam se používá do ostrých i jemných omáček i dresingů. Zelené lístky se mohou skvěle uplatnit jako ozdoba pokrmů.

Kurkuma

Kurkuma je rostlina z čeledi zázvorovitých, dorůstá výšky 1?2,5 m, má velké a široké listy a bílé květy podobné liliím. Pochází z jihovýchodní, případně z jižní Asie. Dnes se pěstuje většinou v Indii. Nazývá se také "indický šafrán" protože obsahuje žlutá barviva, díky kterým je ji možné použít tam, kde se používá šafrán. Jako koření se užívá čerstvý i sušený kořen, celý nebo mletý.

Vůně a chuť: Kurkuma chutná slabě palčivě, voní podobně jako zázvor, ale její aroma je silnější.

Použití: Kurkuma je základem směsí koření karí. Používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, hořčice, těstovin atp. Používá se zejména v indické kuchyni. Ochucují se s ní rýžové a nudlové pokrmy, omáčky a majonézy. Hodí se též k rybám a plodům moře, ale také k drůbeži a vejcím. Využívá se do moučníků, knedlíků, bramborových placek a těst, luštěnin, omáček, dušených a pečených mas apod.

Muškátový ořech a květ

Muškátovník poskytuje dva různé druhy koření. Oříšek je jádro semene, květ (macis) je jeho vláknitý obal, neboli semenný míšek. Muškátový květ se z ořechu odstraní a usuší. Ořech se po vysušení vyjme ze skořápky.

Pravlastí je ostrov Banda na Molukách. Dnes jsou Moluky součástí Indonésie, která je v současnosti nejvýznamnějším producentem. Mezi další současné významné pěstitele se řadí ostrov Grenada ? ta má muškátový oříšek i ve státním znaku. V 10. století znali muškátový oříšek Arabové a ve 12. století byl i v Evropě ctěn jako neobyčejně vzácné koření i lék.

Vůně a chuť: Sytá příjemná vůně, chuť palčivě kořeněná. Muškátový oříšek je jemnější a sladší než květ.

Použití: Muškátový ořech i květ se používají v pikantních jídlech, ořech je ovšem také doplňkem pudinků, koláčů, nápojů, náplní těstovin, rizota, rajské omáčky, dává se k rybám a paštice. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Je klasickým kořením v pernících, keksech a svařených alkoholických nápojích.

Muškátový květ se používá k ochucení mléčných omáček, klobás a uzenin. Je vynikající také jako koření v rybích pokrmech. Muškátovým květem kořeníme pudinky, kompoty, tvarohové moučníky. Je vhodný k pečeným jablkům, meruňkám a švestkám.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: