Koření v kuchyni ? 4. díl ? fenykl, galgán, hořčice, hřebíček

Koření v kuchyni ? 4. díl ? fenykl, galgán, hořčice, hřebíček

Čtvrtý díl našeho seriálu o koření představuje hned čtyři druhy ? aromatický fenykl, galgán s citrusovým nádechem, známou i neznámou hořčici a nepostradatelný hřebiček.

Fenykl

Fenykl je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých. Pochází z oblasti Středozemního moře, dnes se pěstuje v teplejších oblastech, hlavně v jižní Evropě. Fenykl je považován za posilující prostředek. Kupujeme celá fenyklová semena a podle potřeby je meleme.

Vůně a chuť: vůně příjemně aromatická. Chuť podobná anýzu, avšak ne tak sladká.

Použití: do polévek, omáček, pokrmů z masa a ryb, chleba, pečiva, nakládané zeleniny zvláště do červené řepy. Používá se do tvarohových a sýrových jídel, do salátů. Patří do vánočního pečiva, perníku, koláčů. Používá se k přípravě bylinných čajů proti nadýmání, podporuje trávení a tvorbu mateřského mléka.

Galgán

Galgán (kalkán) je oddenek rostliny příbuzné zázvoru, je však ostřejší a aromatičtější. Pěstuje se hlavně v jihovýchodní Asii, Číně a Thajsku. Nazývá se také siamský zázvor. Ve středověku byl považován za lék.

Vůně a chuť: podobná zázvoru, v chuti má příjemný citrusový nádech.

Použití: galgán se používá buď jako samostatné koření, nebo se přidává do různých kořenících směsí. Používá se podobně jako zázvor v asijské kuchyni, a to ke kořenění masa i ryb, zeleninových jídel a salátů, přidává se také do polévek.

Hořčice

Hořčičná semínka mohou být černá, bílá nebo hnědá. Jako koření se užívají plody čerstvé a sušené, drcené i mleté. Hořčice pochází z oblasti Středozemního moře. Dnes se pěstuje po celé Evropě.

Vůně a chuť: všechna voní lehce nahořkle, rozetřené čpí černá a hnědá palčivě po křenu, bílá je jemnější, nepálí.

Použití:

Hořčice černá ? používá se především do pokrmů indické kuchyně, kde je vhodné ji předem opražit na oleji. Můžeme jí dochucovat vegetariánská jídla a jogurty, nebo použít jenom jako ozdoba.

Hořčice bílá ? používáme při konzervaci okurek, hub, zelí, červené řepy. Vhodná i do směsí na minutky, gril, gulášů, k přípravě marinád a nálevů do salátů. Vynikající je též pražená na dekoraci slaných pokrmů. Používá se k výrobě hořčice.

Hořčice hnědá ? je dobrá na chutney a také na ozdobu. Používá se k výrobě hořčice.

Hřebíček

Hřebíček je nerozvinuté květní poupě malého stromu hřebíčkovce vonného. Roste v tropech, zejména na Filipínách, pěstován je v mnohých tropických oblastech, např. na Madagaskaru, v Indonésii a v Zanzibaru. Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý.

Vůně a chuť: voní sytě a příjemně, má silně aromatickou chuť, je nahořklý, ale varem se hořkost zmírňuje.

Použití: používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů nebo pečiva, zvláště vánočního. Patří také k houbám, nakládaným sleďům a vařené rýži. Je nezastupitelný do svařeného vína. V malém množství ho přidáváme do omáček, při nakládání zeleniny a hub či při výrobě kečupů. Používá se při speciální úpravě masa.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: