Koření v kuchyni ? 3. díl ? bazalka, bobkový list, chilli

Koření v kuchyni ? 3. díl ? bazalka, bobkový list, chilli

Bazalka, bobkový list a chilli ? to jsou tři druhy koření, bez nichž si dobrá kuchařka nedovede přípravu jídel představit. Povíme si o nich v dnešním díle.

Bazalka

Bazalka pravá je jednoletá bylina pocházející z Indie. Je to jedna z nejoblíbenějších bylinek, která má přezdívku královské koření. Ve starém Římě byla bazalka považována za koření lásky.

Vůně a chuť: voní sladce, lehce hřebíčkově, chutná ostře a aromaticky.

Použití: společně s oreganem je bazalka neoddělitelnou součástí italské kuchyně. Její nezaměnitelná chuť se hodí k pokrmům z rajčat, lilků, do rozmanitých zeleninových salátů, různých pomazánek, omáček, bylinkových olejů a octů. Skvěle se doplňuje s chutí česneku a olivového oleje. Hodí se k sýrům, těstovinám, do vaječných jídel, do pokrmů z mletého masa, kuřat, ryb, darů moře, telecího masa, majonéz, pomazánek, na pizzu, do salátů, fazolí a podobně.

Nasekané čerstvé lístky jsou nezbytnou součástí italské omáčky pesto.

Bobkový list

Toto koření původem pocházející z malé Asie. V dobách Antiky byl vavřín, ze kterého bobkový list pochází, považován za posvátnou rostlinu. Hlavy vítězů starořeckých olympijských her slavnostně zdobily vavřínové věnce. Bobkový list můžeme koupit celý i mletý, avšak mletý rychle ztrácí aroma.

Vůně a chuť: voní výrazně, aromaticky a chutná trpce.

Použití: přidáváme ho do nakyslých polévek, omáček (svíčková, rajská, smetanová ke zvěřině), k masu, k rybám či k nakládání zeleniny. Skvěle s ním ochutíme i pokrmy z brambor a veškeré luštěniny. Používáme ho při opékání masa na rožni. Při ochucování pokrmu tímto kořením však platí, že méně je více. Také pamatujme, že ho do jídla přidáváme až těsně před dokončením, protože dlouhým vařením hořkne.

Chilli

Po světě existuje okolo 200 druhů chilli papriček, které se liší tvarem, velikostí, barvou a pálivostí. Obsahují látku capsicin, která způsobuje pocit ostrosti.

Vůně a chuť: vůně není příliš aromatická, chuť je však od jemné až po silně pálivou.

Použití: čerstvé papričky se mohou rozemlít nebo usušit a rozdrtit na vločky a pak se používají k výrobě různých produktů. Pravé chilli koření je z rozemletých sušených papriček. Mleté koření používáme do různých ostrých, pikantních pokrmů, omáček, marinád, guláše. V menších dávkách můžeme kořenit indická, čínská, jihoamerická jídla, ryby a guláše, přidáváme i při nakládání zeleniny.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: