Koření v kuchyni ? 2. díl ? anýz, badyán, asa

Koření v kuchyni ? 2. díl ? anýz, badyán, asa

V dnešním dílu povídání si podrobněji představíme první trojici druhů koření, které má každá správná hospodyňka vždy při ruce. Jde o anýz, badyán, a asu.

Anýz

Anýz je botanicky příbuzný kopru, fenyklu, kmínu a římskému kmínu. Pochází ze Středomoří a vedle kmínu je to jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření.

Vůně a chuť: Voní příjemně sladce a aromaticky, má charakteristickou chuť lékořice.

Použití: Používá se k vařené zelenině, zvláště k řepě, mrkvi, špenátu nebo kapustě. Malé množství anýzu může obohatit jídla ze zvěřiny a masové omáčky. Aroma anýzu nejčastěji nachází uplatnění u různých kompotů, perníčků, koláčků, rybích vývarů a jídel z mořských plodů. Také bývá doplňkem různých nápojů.

Používá se do některých druhů chleba, do pečiva (balkánská kuchyně). Je velmi oblíben v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel.

Badyán

Badyán vypadá jako hnědavé hvězdičky. Jsou to sušená souplodí s lesklými semeny pocházející ze stromu příbuzného magnóliím s názvem badyáník pravý. Hvězdicová souplodí se sklízejí těsně před plnou zralostí od března do května. Pochází z jihozápadní Číny.

Vůně a chuť: Voní podobně jako anýz a fenykl. Jeho chuť je však silnější, sladší s lékořicovou příchutí.

Použití: Přidává se do perníků, sladkého pečiva ale i do omáček, kompotů, švestkových povidel, likérů i k aromatizaci čajů. Příjemně ochucuje pečeni ze zvěřiny, vepřové a kachní maso připravené na sladko ? kyselý způsob, zjemňuje dušené ryby a polévky. Hojně se využívá v asijské kuchyni, ale i v Indonésii a ve Vietnamu.

Asa

Asa je orientální koření nazývané též ločidlo, čertovo lejno, asa smrdutá nebo asant. Získává se z víceleté rostliny rostoucí v jižní Asii nařezáváním kořenů. Asa je tedy pryskyřičnatá látka, která tvoří zrna nebo hrudky, lesklé, zprvu šedožluté, později až tmavě červenohnědé barvy.

Vůně a chuť: vůně je velice silná, česnekovo-cibulová. Má hořkou, štiplavou chuť a v ústech pálí.

Použití: Při opatrném dávkování povznese zeleninová i houbová jídla, ale může být použita i na rožněná a pečená masa, zvláště na skopové a na ryby. Přidává se do luštěnin, nakládaných zelenin, omáček.

Toto koření se může ředit rýžovou moukou, aby se vylepšilo dávkování. Při tepelné úpravě se ztrácí silné aroma. Můžeme jej použít jako náhražku za cibuli či česnek.

Asa je součástí kuchyně v Indii a v jihovýchodní Asii jako koření do speciálních pokrmů. Výtažek z Asy se přidává do worcesterové omáčky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: