Koření v kuchyni ? 1. díl ? úvod

Koření v kuchyni ? 1. díl ? úvod

Koření jsou rozmanité části domácích i cizozemských rostlin ? semena, kořeny, listy, kůra, poupata, bobule a další plody, které obsahují vonné i příjemně chutnající látky. Používají se k ochucování pokrmů.

V dávné minulosti sloužilo koření hlavně jako konzervační prostředek a při přípravě léků a parfémů. Ke kuchyňským účelům je ve větší míře začali používat jako první Římané. Koření bývalo vzácným a exotickým přepychem pro bohaté.

Nákup a skladování koření

Semena, sušené bobule a jiné plody kupujeme raději celé. Zachovají si tak svou vůni i chuť mnohem déle než mleté koření. Snažíme se při nákupu vyvarovat popraskaných nebo prázdných plodnic a lusků. Také se přesvědčíme, zda koření není plesnivé, sušené koření není vyčpělé a není cítit zatuchlinou. Čím více voní, tím je čerstvější.

Skladování sušeného koření

Sušené koření skladujeme v pevně těsnících nádobách na chladném a suchém místě. Teplo, světlo a vlhkost ničí chuť i vůni. Dobře skladované celé koření vydrží několik měsíců, někdy až rok. Mleté koření ztrácí svou vůni a chuť během pár měsíců.

Skladování mraženého koření

Mnoho druhů koření lze snadno zmrazit. K mražení se hodí například nasekané listy kořenové zeleniny pro ochucení polévek, nebo celé listy libečku. V obchodech se také prodávají lístky různých koření, například máty, kterou takto můžeme také uchovávat. Po rozmražení je ale třeba bylinky rychle zkonzumovat.

Druhy koření

Ostré moření

Toto koření stimuluje a zostřuje chuť. Nejznámější z ostrých koření jsou mleté a drcené chilli, kajenský pepř, paprika.

Voňavé koření

Nové koření, kardamom, hřebíček, skořice, koriandr, muškátový květ, oříšek, jalovec dodávají sladkým i slaným pokrmům sladkou výraznost. Většinou se přidávají na začátku vaření, aby jejich vůně pronikla a zvýraznila pokrm.

Barvicí koření

Koření může pokrm nejen ochutit, ale také obarvit. Nejdražší koření na světě je šafrán, který nám krásně žlutě zbarví třeba takovou paellu. Místo šafránu se v mnoha indických pokrmech používá kurkuma.

Příprava koření

Celé koření

Celé koření a bylinky, které se mají na konci vaření odstranit, je nejlépe svázat do kousku mušelínu, aby se pak daly lehce vyjmout.

Pražení koření

Některé koření, například kmín, koriandr, kardamom uvolní plně svou vůni a chuť až po opražení na sucho. Rozehřejeme litinovou pánev. Vsypeme do ní koření a za občasného míchání pražíme na mírném teple ? minuty, až se vůně uvolní. Opražené koření necháme před umletím či drcením vychladnout.

Drcení koření

Aby se z koření, jako jsou jalovčinky, lusky kardamonu, sušený zázvor, uvolnila chuť a vůně, nemělo by se mlít, ale lehce podrtit. Celé koření nasypeme do hmoždíře a paličkou je rozdrtíme na požadovanou jemnost. Nebo můžeme koření vložit do sáčku a rozklepat válečkem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: