. Podobá se plochému, gumovému, nahnědlému plátku a vypadá téměř jako hustý, mastný lívanec. Nepatří mezi houby, jedná se o symbiotickou kolonii kvasinek a bakterií." /> Kombucha - Životní styl

Kombucha

Kombucha

Kombucha je měkká, rosolovitá, houbovitá hmota, tzv. "houba kombucha". Podobá se plochému, gumovému, nahnědlému plátku a vypadá téměř jako hustý, mastný lívanec. Nepatří mezi houby, jedná se o symbiotickou kolonii kvasinek a bakterií.

Pochází z Dálného východu. Název je odvozen od jména korejského lékaře Kombu, kterému se podařilo s pomocí kombuchy vyléčit japonského císaře Inkyo.

Kombuchový nápoj vzniká procesem fermentace kombuchové kultury a čajového nálevu. Podle receptur se k výrobě kvasného nápoje používá zelený nebo černý čaj, popř. bylinná směs a cukr.

Obsahové látky

Kyseliny: glukoronová, mléčná, octová, tříslová, glukonová, uhličitá, vinná, citrónová, oxalová, jantarová, malonová.

Vitaminy: B1, B2, B3, B6, B12, kyselina listová, C, D, E, K.

Enzymy: invertáza, amyláza, kataláza, syřidlový enzym, sacharáza, proteolytické enzymy.

Prvky: Sodík, draslík, magnesium, vápník, mangan, železo, kobalt, měď, zinek.

Další: kvasinky (cca 10 miliónů buněk na 1 mililitr kombuchy), polysacharidy, kofein, alkohol.

Čím prospívá

  • zvyšuje imunitu organismu,
  • čistí tělo od jedovatých látek,
  • má antibiotický efekt,
  • působí proti rakovině,
  • reguluje trávení,
  • podporuje látkovou výměnu,
  • příznivě působí na střevní mikroflóru,
  • působí proti artróze, artritidě, trombóze, kožním onemocněním, plísním.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: