Kokosovník ořechoplodý

Kokosovník ořechoplodý

Kokosovník ořechoplodý je tropická palma pěstovaná na březích velkých řek a moří. Pěstuje se více než 3000 let. V Indii ho znali již kolem roku 1000 př. n. l. Střední Evropě se s ním však seznámila až v 16. století a to buď z antických spisů či z dobových cestopisů a kronik.

Kokosovník je až 30 metrů vysoký s přímými nebo prohnutými kmeny. Listy jsou veliké až 6 m se silnou střední žilkou a velmi početnými, úzkými až 1 m dlouhými úkrojky, jsou jemně zpeřené, odstávají na všechny strany. Kokosovník má žluté květy, které vyrůstají uprostřed koruny. Plodem je velká peckovice, veliká kolem 30 cm, kterých se na jedné palmě urodí 50?60. Plody jsou zelenavé až oranžově žluté, vejčitého tvaru. Vrchní vrstva se z nich loupe (kokosy jsou obaleny vláknitým obalem s kožovitou vrstvou, tento obal jim umožňuje rašení).

Využití kokosu

Z kokosu a palmy kokosové se zužitkovává vše. Ze žlutých květů se vyrábí sladká šťáva na cukr a palmové víno. Z vláknité vrstvy se pletou rohože, pytle, spřádají motouzy. Listy se užívají na pletení košíků či k výrobě suvenýrů, dřevo na nábytek a skořápky opět k dekorativním účelům. Z kokosu se konzumuje mléko, sušená či čerstvá dužina. V neposlední řadě se vyrábí také kokosový olej. Ne nadarmo je v sanskrtu kokosová palma nazývána stromem, který dokáže poskytnout veškeré potřeby k životu. V malajštině se jí říká: Strom tisíce využití. Na Filipínách jí jednoduše říkají: Strom života.

Živiny v kokosu

Obsahuje velké množství draslíku, vitaminu C a kromě vitamínu B6 a B12 i všechna ostatní "béčka". Kokos sám o sobě nám může poskytnout nezanedbatelnou dávku vápníku, nasycených tuků a vlákniny.

Kokosové mléko

Tekutina, která se nachází uvnitř ořechu se nazývá kokosová voda nebo také kokosový džus, nejedná se tedy o kokosové mléko. Kokosová voda vzniká filtrováním dešťové vody přes skořápku ořechu. Kokosové mléko se vyrábí z mleté bílé dužiny kokosu, do které se zapracuje horká voda nebo mléko. Vysoká teplota dokáže vyextrahovat oleje a aromatické látky z kokosových vláken. Získané kokosové mléko obsahuje asi 17% oleje.

Nákup kokosu

Pokud si chceme být jisti, že kupujeme kvalitní kokos, měli bychom odhalit vnější vady v podobě prasklin či navrtání. Při zatřesení kokosem bychom měli zjistit přítomnost kokosové vody. A jak se do kokosu dostat? Doporučuje se "navrtat" hřebíkem dva ze tří kruhových oček na špičce skořápky a nechat vytéct tekutinu. Poté postupně pomocí kladívka naťukávat obvod skořápky, až praskne. Po otevření bychom měli vidět čisté bílé jádro bez jakýchkoliv hnědých nebo načervenalých skvrn. Nežádoucí je i zápach, který provází hnilobný proces.

Využití v kuchyni

Kokosové mléko nebo vysušená strouhaná dužina z kokosového ořechu se používá do velkého počtu cukrářských výrobků a dezertů. Kokosové mléko je základní ingredience téměř všech thajských pokrmů, včetně pro zahušťování polévek. Kokosový olej je oblíben zvláště v indonéské kuchyni, má velmi vysoký bod rozkladu a je proto vhodný pro fritování. Bohužel obsahuje hlavně glycerid nasycených kyselin laurové a myristové (cholesterol). Je součástí indických pokrmů a je vhodný do salátových dresinků.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: