Koenzym Q10

Koenzym Q10

Koenzym Q10 je látka podobná vitaminům. Je přirozeně obsažený v buňkách lidského těla, zejména v buňkách aktivních a zatěžovaných (například v buňkách srdečního svalu, v mozku, v játrech).

V mladém věku je hladina koenzymu Q10 v těle bez problémů udržována, po dvacátém roce věku však dochází k jeho poklesu, který již pokračuje celoživotně.

Proč je tak důležitý?

Podporuje tvorbu energie v těle a dodávku kyslíku do všech důležitých orgánů.

Q10 je důležitý v ochraně buněk před poškozením toxickými volnými radikály. Ochraňuje tak buňky před poškozením a před předčasným stárnutím.

U osob, kde se organizmus musí vyrovnávat s některým z dlouhodobě zatěžujících onemocnění (například cukrovka, vysoký tlak, angina pectoris, srdeční nedostatečnost, léčba pro vysoký cholesterol apod.), má udržení normální hladiny koenzymu Q10 pro organizmus ještě větší význam.

Co způsobuje jeho nedostatek?

Jeho nedostatek v těle má za důsledek celkové oslabení organismu, ztrátu vitality, snižuje schopnost koncentrace a fyzické aktivity a urychluje stárnutí, a to jak orgánů v těle, tak i kůže, neboť klesá schopnost regenerace buněk v organismu.

Z čeho se koenzym Q 10 získá

Organismus tuto látku běžně získává z vlastní tvorby a dále z dodané potravy: hovězí maso, srdce, játra, ledviny, olivový olej, sardinky, makrely, burské oříšky, zelenina (zejména brokolice), luštěniny, vejce. Jeho množství však klesá se skladováním a tepelnou úpravou jídla.

Lze také využít doplňků výživy, nejlépe pak ve formě gelu, který je nejvyužitelnější.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: