Kiwi

Kiwi

Kiwi (Actinidia chinensis) je plodem drobného stromku nevelkého vzrůstu pocházejícího z Číny. V polovině 20. století putovalo přes Japonsko na Nový Zéland a odtamtud se rozšířilo jeho pěstování i konzumace do Evropy.

Plody připomínají tvarem velké švestky, se zelenohnědým povrchem pokrytým drobnými chloupky. V současné době známe mnoho druhů tohoto stromku, z nichž některým se daří také v našich zeměpisných šířkách.

Druhy

Tradiční kiwi je zelené. Má oválný tvar, hnědou chlupatou slupku a světle zelenou dužinu s množstvím drobných semen.

Zlaté kiwi se od tradičního zeleného liší barvou dužiny, tvarem a slupka je méně chlupatá. Tvar více připomíná vejce. Chuťově je sladší a jemnější.

Červené kiwi je zelenožluté s červenou dužinou okolo bílého středu.

Obsahové látky

Dužina plodu má vysoký obsah vitamínu C. Konzumace jednoho kiwi nám postačí k pokrytí denní potřeby tohoto vitamínu pro dospělého člověka. Dále kiwi obsahuje hořčík, draslík, vitamín E, B1, B2, A, D.

Čím prospívá

Kiwi podporuje látkovou výměnu, posiluje imunitní systém, přispívá ke zpevnění žil a zlepšuje vidění. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá lépe zvládat stres, zvyšuje soustředění. Stimuluje srdeční sval, podporuje růst kostí.

Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by neměly kiwi konzumovat, protože obsahuje vyšší množství šťavelanů.

Kiwi v kuchyni

Kiwi se hodí jak na úpravu za čerstva, tak i za tepla. Dokonce i jeho slupka je jedlá. V kuchyni používáme plody jako doplněk ovocných salátů a ovocných pohárů, ke zdobení dortů. Můžeme z něj dělat ovocné dezerty, koláže, kompoty, džusy, marmelády. Kiwi lze také sušit.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: