Kešu oříšky

Kešu oříšky

Kešu oříšky (Anacardium occidentale) jsou plodem ledvinovníku, který pochází z Jižní Ameriky. Ledvinovník poskytuje jedlé nažky, které se nachází v nepravém plodu. Tomu se říká ?kešu jablko?.

Ledvinovník je nižší, silně rozvětvený strom, dosahující výšky 12 m. Květy jsou žluto-růžové, samičí a oboupohlavné. Z botanického hlediska nejsou ořechy kešu ořechy ani peckovice, ale nažky. Ledvinovník dokáže vyprodukovat až 50 kg oříšků za rok.

Obsahové látky

Kešu ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, kyseliny pantotenové, vitaminů A, B1 a E a minerálních látek jako je železo, zinek a hořčík. Jsou bohaté na betakaroten a stopové prvky, které podporují růst buněk.

Kešu v kuchyni

Kešu oříšky mají nasládlou chuť, konzumují se buď samostatně, nebo se používají na výrobu různých pokrmů. V Evropě jsou obvykle používány usušené, opečené a osolené jako chuťovka v salátech. Mohou se rozmixovat s vodou, medem a rozinky na sladký krém nebo s bylinkami, solí a česnekem na slaný způsob jako řidší omáčka.

Chutí připomínají mandle, proto se mohou použít všude místo nich, hlavně na pečení a ozdobu moučníků. V Indii je používají čerstvé do rozličných jídel, včetně jehněčího kari, dušeného hovězího, do rýže s garnáty, zeleninových jídel, nádivek do kuřat, koláčů a sušenek.

Pozor: u některých lidí mohou vyvolávat alergie.

Další použití

Další využití nacházejí též ?kešu jablka?, která se společně s kůrou a větvemi z prořezu skrmují dobytku. Z plodů se lisuje šťáva, ze které se vyrábí alkohol. Dřeva se využívá na otop.

Využití nalézá také v medicíně. Jde hlavně o kardol z osemení, který se používá proti revmatickým bolestem, a dále taniny nebo vitamin C.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: