Kedlubna

Kedlubna

Kedlubna, též kedluben, je košťálová zelenina, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné. Kedlubny rozeznáváme rané a pozdní, bílé a modré.

Zdřevnatí-li brukev, na vině je špatné ošetřování nebo špatná půda. Zdřevnatělé kedlubny jsou hůře stravitelné, vybíráme tedy jen čerstvé plody a konzumujeme je pokud možno co nejdříve.

Původ kedlubny

Její minulost sahá až dvě stě let před naším letopočtem. Její předek byla pompejská brukev, primitivní kedlubna se zesíleným stonkem, podoba dnešního kedlubnu pochází pravděpodobně ze Středomoří a Číny.

Obsahové látky

Kedlubna má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminu E, B, K dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol, sloučeniny síry, biotin, selen.

Mladé listy obsahují mnohonásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulva.

Čím prospívá

  • podporuje krvetvorbu
  • přispívá ke zdravé pokožce a pěkným vlasům
  • chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou
  • spouští látkovou přeměnu v buňkách
  • je prevencí proti infekcím
  • zvyšuje odolnost proti stresu a schopnost soustředění
  • stimuluje dýchání buněk
  • pomáhá lepšímu trávením
  • uvolňuje zácpu.

Vitamin K obsažený v kedlubně je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení, pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení žen a je též potřebný pro správnou funkci jater a ledvin.

Sto gramů kedlubny obsahuje jen asi 50 kalorií, a ta je tak vhodnou zeleninou pro redukční diety. Spolu s podporou látkové výměny podporuje snižování váhy.

Kedlubna je spolu s ostatními druhy brukvovité zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta) jedním z nejsilnějších bojovníků proti rakovině.

Kedlubna však není vhodná pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubně vyvolávají bolestivé podráždění.

Kedlubna v kuchyni

V kuchyni má kedlubna mnohostranné využití. Můžeme ji konzumovat jak syrovou, tak i tepelně upravenou. Připravujeme z ní saláty, polévkové zeleniny, dusíme ji, smažíme, plníme apod. Hodí se také do zeleninových pomazánek, příkrmů, omáček i k přípravě placek typu bramboráků.

Náš tip: Recept na karbanátky z kedluben

Suroviny: 40 dkg kedlubny, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř, tuk na smažení.

Příprava: Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je s tukem, vejcem a brambory. Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku. Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Náš tip: Kedlubnový salát

Příprava: Nastrouháme syrovou kedlubnu a promícháme s jemně nakrájenou pažitkou. Zalijeme jogurtovou zálivkou (jogurt ochutíme citrónovou šťávou, trochou cukru, soli, pepře a oleje).


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: