Když se řekne košér

Když se řekne košér

Slovem košér obvykle označíme něco, co je z našeho pohledu v pořádku. To je ale význam přenesený a zobecněný. Původ tohoto slova je trošku jiný, pochází ze židovské kuchyně, a chceme-li po něm zapátrat, musíme se tedy vydat do Izraele.

Význam tohoto si můžeme vyložit jako způsobilý nebo také čistý. Jde vlastně o židovské zásady přípravy a konzumace jídla a předchozího usmrcení zvířete, z něhož je jídlo připraveno.

Příprava masa

Židé dodržují při porážce zvířat speciální pravidla. Pro kuchyňské použití jsou do pokrmů přípustná pouze specielně upravená masa ryb, drůbeže a hovězího. Vepřové maso je z jídelníčku vyloučeno. Zvěř musí být poražena rituálně a pod dohledem rabína. Porážka probíhá tak, že zvířeti je useknuto hrdlo jedním řezem.

Důležité je, aby byla krev kompletně oddělena od těla. Tuto úpravu provádí řezníci, zvaní "šochot". Následuje zkouška interních nesouměrností zabitého kusu. Až pokud živočich uspěje, je mu dána pečeť schválení. Takto poražené zvíře se označí "košér".

Mléčné výrobky

Košér pravidla dodržují Židé i při konzumaci mléčných produktů. Ta zapovídají kombinaci masa a mléčných produktů v jednom pokrmu. Mezi požitím mléčného výrobku a masa si židé musí umýt ruce a propláchnout ústa. Mléčný výrobek je povoleno požít až za 6 hodin po konzumaci masa. I používané nádoby jsou striktně rozděleny ? jedny jsou určeny výhradně pro masité a jiné pro výhradně mléčné pokrmy. Z tohoto důvodu také Židé neznají smetanové omáčky.

A co vy? Dodržujete zásady košér?


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: