Kapr obecný

Kapr obecný

Není snad typičtější jídlo české štědrovečerní večeře. Kapr patří na vánoční stůl zcela neodmyslitelně, a tak si dnes o této rybě, jejím chovu, rozmnožování a rybníkářství povíme více.

Chov kapra

Chov kapra začal už ve středověku, kdy lidé zjistili, že se tato ryba dá velmi dobře chovat v rybnících. Rybníkářské řemeslo náleželo mezi výnosné a vážené druhy kolonizační práce, neboť odvodňovalo celé oblasti dosud neproduktivní půdy, rozmnožovalo řádné louky, vysušovalo mokřady na úrodná pole, a připravovalo tak místo pro nová města a vesnice.

Jako první začali kapry chovat mniši. Rybí maso je totiž považováno za maso postní. Od těch dob se kapr změnil. Šlechtěním se změnil tvar těla, množství šupin a dokonce i barva.

V Čechách se můžeme setkat se čtyřmi základním typy:

  • Kapr šupinatý ? má celé tělo pokryté šupinami
  • kapr lysec ? na těle jsou ostrůvky šupin a chybějí šupiny postranní čáry.
  • kapr lysec řádkový ? má šupiny koncentrovány pouze u ploutví, záhlaví a u ocasní části a hlavně v oblasti postranní čáry a to často zdvojeně.
  • kapr hladký ? došlo u něj skoro k úplnému vymizení šupin na těle, pár šupin může být rozložených pod hřbetem a ploutví.

Kapří maso je chutné, nemá příliš kůstek. Je velmi lehce stravitelné, má dostatek bílkovin, srovnatelně jako maso drůbeží. Kapr však nebyl vánočním jídlem odjakživa, stal se jím postupně až od 19. století. Do té doby lidé jeho masem pohrdali a o Vánocích byste ho na stole hledali marně.

Rozmnožování

Kapr se v naší přírodě rozmnožuje jen vzácně. Pokud se tak stane, samice zvládne naklást více než milión jiker. Z tohoto množství se ale dospělosti dožije jen velmi malé množství. Na jikry i malé kapříky totiž čeká nespočet predátorů.

Ne tak ve speciálních jikrnačkách. Několik pečlivě vybraných samic tak zvládne pokrýt celou produkci. Kapři, kteří posléze putují na náš stůl, se nejdříve dostanou do speciálních líhní a poté do chovných rybníků, kde žijí obvykle dva až tři roky. Teprve poté je kapr připraven stát se hlavním chodem štědrovečerní večeře.

Náš tip: Vánoční smažený kapr

Suroviny: Naporcovaný a vykostěný kapr, 2 citróny, 2 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanku, olej, sůl.

Příprava: Kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 20 minut odležet v chladu. Poté jemně poprášíme moukou, namočíme v rozšlehaných vejcích s mlékem a obalíme ve strouhance. Kousky kapra smažíme pomalu ve větším množství tuku, aby se ryba dostatečně propekla. Usmažené porce necháme odkapat na ubrousku, poté je ozdobíme plátkem citrónu. Obvykle podáváme s bramborovým salátem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: