Kapary

Kapary

Kapary jsou neotevřená poupata keře kapary trnité, je to nízký poléhavý keř, který roste v celé oblasti Středozemního moře, nejčastěji na suchých stráních a není vzácností se s nimi setkat na zdech. Plody jsou tobolky, tmavě olivově zelené barvy, na špičce červeně tečkované.

Jako koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti. Čím jsou drobnější a mladší tím lépe chutnají. Kapary lze konzervovat dvěma způsoby poupátka se nakládají do solného nálevu nebo do směsi solného nálevu s vinným octem. Druhou variantou je nakládání přímo do soli, používají se při ní kvalitnější a dražší varianty kaparů.

Obsahují glykosid rutin ovlivňující pružnost cév, snížení tlaku a lepší trávení.

Kapary v kuchyni

Tato slaná pochoutka je používána především v kuchyních Itálie, Španělska a Řecka. Při vaření se bez jakékoliv úpravy dají použít kapary v solném nálevu, kapary nakládané v soli je většinou třeba propláchnout vodou, jinak přebijí chuť ostatních ingrediencí v pokrmu. Velké kapary je třeba před použitím rozsekat a jsou vhodné především do omáček. Používají se do pomazánek, salátů, masitých jídel a jsou doplňkem předkrmů. Patří do majonéz, čočky, do pikantních omáček, na obložené chlebíčky k sýrům či k rybám. Jako falešné kapary se do octa často nakládají rozmanitá poupata např. pampelišek, blatouchů aj.

Naše tipy

Pomazánka z uzenáče a kapary

Suroviny: 1 uzenáč, 100 g másla, 1 žervé, 1 vejce natvrdo, 1/2 cibule, 1 lžička kaparů, 1/2 lžičky hořčice, sůl

Postup: Máslo utřeme se žervé, přidáme vykoštěného a umletého uzenáče, nadrobno nakrájenou cibuli, usekané kapary, strouhané vejce a hořčici, osolíme a ušleháme.

Špagety s olivami a kapary

Suroviny: 400 g rajčat, 400 g špaget, 100 g černých oliv, 1 vrchovatá lžíce kaparů, 1 lžíce sardelové pasty, 1 hrst petrželky, 100 g strouhaného sýra, sůl

Postup: Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kousky. Vložíme je společně se sardelovou pastou do hrnce a necháme asi 5 minut dusit na mírném plameni. Pak přidáme vypeckované a na půlky nakrájené olivy, kapary a poloviční množství petrželky. Podle potřeby ještě přisolíme. Vše necháme za občasného míchání dusit pod pokličkou doměkka a dokud omáčka nezhoustne. Mezitím uvaříme špagety. Scezené těstoviny promícháme s připravenou omáčkou, strouhaným sýrem a zbytkem petrželky. Špagety s olivami a kapary ihned podáváme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: