Kandování ovoce

Kandování ovoce

Kandování ovoce je poměrně neobvyklý způsob konzervování ke kterému se používá cukr. Silná koncentrace cukru brání růstu a množení bakterií, kvasinek a plísní, jejichž působením by se ovoce začalo rychle kazit a podlehlo by zkáze.

Kandované ovoce známe nejčastěji ve formě malých kostiček, které přidáváme do cukroví, dortů a moučníků. Kandovat ale můžete i celé ovocné plátky.

Příprava ovoce

Ovoce musí být před kandováním pečlivě omyté, nejlepší jsou chemicky neošetřené plody, vždycky musí být tvrdé, zdravé, je lépe, když je lehce nedozrálé, aby vydrželo proces kandování.Třešně a višně nejdříve vypeckujeme, jablka a hrušky zbavíme jádřinců. Ovocné plátky by neměly být více než 6 cm hrubé. Aby se do takto silných kousků cukr dostal, propíchneme je několikrát špejlí.

Jak kandování probíhá

Povařené ovoce se nechá několik dní máčet v cukernatém roztoku, který se postupně zahušťuje dalším cukrem, takže se koncentrace cukru v roztoku pohybuje cca od 30 do konečných 70?75%. Kandováním dochází k úplnému vypaření vody v ovocném plodu a jejímu nahrazení cukerným sirupem. Kandované ovoce obsahuje vysoký podíl přidaného cukru a je proto velmi kalorické. Během kandování také ztrácí podstatnou část nutričních složek, takže konečný výsledek už v podstatě není konzervovaným ovocem, ale spíše cukrovinkou.

Kandování tvrdého ovoce

Tvrdé plody jako jsou jablka, hrušky potřebují řádně převařit. Do nálevu složeného z vody a cukru (na 1 kg ovoce 1 litr vody a 2 kg cukru) dáme ovoce, 2 minuty povaříme a 24 hodin necháme proslazovat. Pěnu průběžně sbíráme a odstraňujeme. Na druhý den ovoce vyndáme, sirup znovu převaříme, odpěníme a dáme kousky zpět. Na mírném plameni vaříme po dobu 3?4 hodin. Poté je obalíme v moučkovém cukru a usušíme v troubě nebo v sušičce na ovoce. Takto zkandované ovoce vydrží cca 3 měsíce. Pokud místo sušení naskládáme ovoce do sklenic a zalijeme horkým sirupem můžeme skladovat až 2 roky.

Kůru citronu či pomeranče kandujeme stejně jako ostatní tvrdé plody. Před zahájením procesu je ale nutné zbavit kůru dužiny a dva dny ji namáčet ve studené vodě. Zbavíme ji tak hořkosti. Nejméně třikrát ale vodu vyměníme.

Kandování měkkého ovoce

Měkké ovoce jako jsou jahody, maliny nebo meruňky nevaříme, pouze vložíme do cukerného roztoku prošlého varem a 24 hodin necháme proslazovat. Druhý den ovoce vyndáme, sirup znovu povaříme, ovoce do něj zpátky vložíme. Totéž opakujeme po dobu 7 dní. Pak ovoce obalíme v práškovém cukru a v otevřené troubě dosušíme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: