Kaktusy v kuchyni

Kaktusy v kuchyni

Nadpis skoro neuvěřitelný, že? Copak můžeme obohatit jídelníček rostlinou, která je nepříjemná už jen na dotyk? Opravdu některé kaktusy můžeme v kuchyni použít. My si dnes přiblížíme dvě z nich.

Opuncie (Opuntia)

Popis

Opuncie pochází z tropů Jižní Ameriky a v Mexiku, dnes ji však nejdeme i v Asii, Austrálii, Středomoří. Má oválné zploštělé až 50 cm dlouhé a 20 cm široké sukulentní články, které z opuncií vytvářejí až 5 m vysoké keře. Články jsou pokryty bradavičnatými polštářky z četných jemných štětin, které se při dotyku snadno ulomí a zapíchnou do kůže. Na horní hraně koncových článků vykvétají žluté oboupohlavní květy. Z nich se pak vytvářejí vejčité nebo oválné bobule ? dlouhé 5 - 10 cm a široké asi 6 cm.

Její bobule nazývané též indické fíky, kaktusové fíky či hrušky se sklízejí v jihoamerických oblastech v prosinci až dubnu a v okolí Středozemního moře v září až prosinci. Do střední Evropy přicházejí především z Itálie, Španělska, Izraele, ale i z Afriky a z Brazílie. Podle druhu opuncie mají po uzrání zelenou, načervenalou až tmavorudou barvu.

Slupka je pokryta rovněž trny a je žlutozelená nebo oranžová až vínová. Stejnou barvu má i lahodná dužina.

Konzumace

Vzhledem k ostnům je třeba plody opuncie opatrně uchopit do utěrky. Před oloupáním je nutné je několik hodin máčet ve vodě, aby se ostny uvolnily. Pak je možné slupku naříznout a sloupnout. Opuncie nejlépe chutná syrová, dřeň je též možné vyjídat lžičkou z rozpůleného fíku. S banány nebo melouny se též používá do salátu. Specialitou je krém připravený z kaktusových fíků, vína, žloutků a cukru vmíchaný do ušlehané smetany.

Můžeme s ní zdobit pudinky, tvarohové nebo šlehačkové pěny. Dají se také kandovat nebo použít při výrobě zavařenin. Stabilizují hladinu krevního cukru. Z dužiny se lisuje výborná šťáva. Z opuncie se také vyrábí nádherně vonící čaj. Vařené opuncie se podávají v Mexiku také jako příloha k drůbeži a rybám.

Pitahaya (Hylocereus undatus)

Popis

Jméno vonící indiánskou romantikou v posledních letech zdomácnělo i v Evropě. Ačkoli i toto kaktusovité ovoce má svůj původ v tropickém pásmu a dnes se pěstuje převážně v Nikaragui, Číně, Vietnamu a Izraeli, můžeme se s ním občas setkat i na prodejních pultech střední Evropy.

Plody kaktusu pitahaya mají atraktivní, výrazně fialovou slupkou, vedle fialové odrůdy existují také druhy s červenou nebo žlutou slupkou. Pod slupkou se skrývá šedobílá průsvitná dužnina s drobnými černými semínky. Plody dozrávají na kaktusech, které tvoří pozemní poléhavé porosty s až šestimetrovými, v průřezu třírohými rozvětvenými výhony. Nádherné květy se rozvíjejí pouze v noci. Bezostné masité plody jsou oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují délky až dvaceti centimetrů. Objem sklizně je velmi malý.

Konzumace

Plody jsou velmi citlivé na otlak a proto se jen zřídka přepravují. Plody pitahaye jsou mírně nakyslé, lehce aromatické a chuťově by se daly přirovnat ke směsi angreštů a vodního melounu. Jsou především bohatým zdrojem vitamínu C a vápníku

Nejčastěji se plody konzumují čerstvé. Dužnina rozkrojené bobule pokapaná limetkovou šťávou se vyjídá lžičkou. Také se rozmixovává s vodou a cukrem a zdobí ledem. Vzniká tak velmi osvěžující a lahodný nápoj.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: