Kaki Churma (Tomel japonský)

Kaki Churma (Tomel japonský)

Kaki churma (Diospyros kaki) je subtropický opadavý strom z čeledi ebenovitých, pochází z Číny a Koreje. Dnes je rozšířený v subtropech po celém světě. V Japonsku dokonce patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce na trhu.

Tomel japonský má velmi tvrdé dřevo podobné ebenu. Plodem je kulovitá, zploštělá nebo protáhlá bobule se zeleným pevným kalichem, žlutooranžové až červené barvy. Kaki tak trochu připomíná rajčata. Tento tropický plod má hladkou, lesklou a tuhou rosolovitou slupku. Dužnina plodů k nám dovážených odrůd neobsahuje semena, je tuhé až mazlavé konzistence a má velmi sladkou chuť. Do České republiky se červené lesklé plody dovážejí nejčastěji ze Španělska či Izraele.

Obsah látek

Kaki je velice bohaté na uhlohydráty a bílkoviny, z vitaminů jsou to A, C a E. Kaki je dále dobrým zdrojem draslíku a fosforu a také esenciálních aminokyselin. Cení se také jeho projímavý účinek. Obsahuje více než 66 % vody a mnoho sacharidů. Zralé plody obsahují až 40 % cukru. Uplatnění nachází ve studené, ale i v teplé kuchyni.

Konzumace

Nejchutnější je hodně vyzrálé, to má sladkou chuť, která připomíná meruňku. Vůni má výrazně vanilkovou, struktura dužiny připomíná jemnou dýni nebo žlutý meloun. Plody jsou křehké, proto se sbírají ještě tvrdé a nezralé, aby vydržely dlouho cestu. Při nákupu proto dbáme na to, aby byly opravdu zralé nebo až přezrálé, jinak mají trpkou a svíravou chuť. Pokud však uložíme nedozrálé plody při pokojové teplotě na misku či košík a počkáme, až dužina na omak změkne (přibližně dva týdny), můžeme ovoce konzumovat.

Kaki konzumujeme tak, že plod nařízneme a lžičkou vybíráme dužninu. Můžeme ji pokapat citrónovou nebo limetovou šťávou . Slupka se nejí. Ovoce konzumujeme hned po koupi, protože není příliš trvanlivé. V asijských zemích se kaki suší podobně jako například fíky.

Účinky na organismus

  • Posiluje imunitní systém,
  • je důležitý při látkové přeměně,
  • pomáhá při stresu, nervozitě a únavě,
  • má mírný projímavý účine,
  • zmírňuje svalové potíže - pomáhá při srdečních problémech,
  • podporuje zdravé a silné kosti.

Vyzkoušejte Salát z kaki s kozím sýrem

Potřebujeme: 1 ks hlávkový salát, 4 ks rajčata, 1 balení kozí sýr, 4 ks kaki, olivový olej, sůl, pepř, oregáno.

Příprava: Zeleninu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Salát, rajčata a kaki nakrájíme na plátky a rozložíme na talíř. Dle potřeby osolíme a opepříme. Posypeme drceným oreganem. Navrch přidáme kozí sýr nakrájený na kostky. Olivovým olejem salát zalijeme až těsně před jeho podáváním.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: