Jujuba ? čínské datle

Jujuba ? čínské datle

Jujuba (Ziziphus jujuba) pochází z Číny, kde se pěstuje odedávna. Pěstuje se také v Japonsku, Malé Asii a v Středomoří. V menším množství se také pěstuje v Bulharsku, odkud se k nám dováží.

Jujuba je subtropický opadavý keř nebo strom dosahující výšky 3?8 metrů. Plod je 2?5 cm dlouhá, vejcovitá, hruškovitá peckovice. Svým vzhledem nám může připomínat švestku. Dužina je masitá, zelenavě bílá až nažloutlá. Čínské datle mají nasládlou aromatickou chuť.

Obsahové látky

Významný je obsah vitaminu C, provitamínu A a bioflavonoidů. Z minerálních látek je to pak měď, kobalt, jód, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, zinek, mangan. Významný je i obsah rutinu.

Čím prospívá

Blahodárně působí na žaludek a trávicí systém. Plody se používají proti kašli, neurózám, revmatickým bolestem, dobře léčí poranění úst a zánět ústní dutiny. Snižuje krevní tlak.

Jujuba v kuchyni

Jujuba není vhodná pro přímou konzumaci, protože obsahuje málo kyselin. Skvěle chutná sušená, popř. se může kandovat. Používá se k přípravě nápojů, kompotů, sirupů a přidává se i do některých druhů chleba. Hojně se využívá na vaření různých druhů jídel. Nejjednodušší pokrm je vařená jujuba, která je vhodná s kaší nebo rýží, také se užívá k plnění housek a pečiva.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: