Jogurt

Jogurt

S jogurtem se dnes setkáváme na každém kroku. Výrobci nás prostřednictvím televize bombardují reklamou, obchody jich nabízejí nepřeberné množství. Podívejme se dnes jogurtu trošku více na zoubek. Co je to vlastně za potravinu? Odkud se k nám dostala? A je opravdu tak zdraví prospěšná, jak se tvrdí?

Na začátku byli balkánští pastevci

Dle definice je jogurt kysaný výrobek z pasterizovaného zahuštěného mléka. Název jogurtu prý pochází z tureckého "yoghurmak", což znamená zahustit. Z balkánských zemí nebo Turecka se k nám také jogurt dostal. Místní kočovníci a pastevci se dožívali nebývale vysokého věku. To nedalo spát ruskému vědci Iljovi Mečnikovovi. Začal se pídit po příčině a zjistil, že tento jev způsobují živé bakterie v zahuštěném mléce. Bojují totiž proti choroboplodným zárodkům, které se množí při kvašení zbytků potravy ve střevech. A jak se bakterie do mléka dostaly? Pastevci totiž mléko uchovávali a přenášel ve vacích z kozí kůže, která bakterie obsahovala. Ilja Mečnikov za svůj objev získal v roce 1908 Nobelovu cenu.

Mečnikovův objev na počátku 20. století byl předvojem rozšíření jogurtu po střední a západní Evropě. Do té doby se Evropané setkávali s jogurtem jen zřídkakdy a nijak si ho neoblíbili. Nebyl totiž dochucován ovocem.

Ovocný jogurt

První ovocný jogurt byl vyroben v Čechách, a to konkrétně v pražské "Radlické mlékarně". V roce 1933 začala tato mlékárna přidávat na jogurt zavařeninu ve snaze jednak jogurt dochutit, ale také zabránit plísni. Nápad si nechala Radlická pekárna patentovat a prodávala licence po celé Evropě.

Probiotika v jogurtu

V další etapě vývoje jogurtu, jsou objeveny a vyráběny kysané výrobky s probiotickou (podporující život) kulturou, které zvýšily protibakteriální účinky kysaných mléčných výrobků.

Probiotické látky zlepšují trávení a pozitivně ovlivňují složení střevní flóry. Nenahraditelné jsou ve chvíli, kdy je rovnováha bakterií trávicího ústrojí narušena, nejčastěji po léčbě antibiotiky. Dlouhodobě zlepšují vstřebávání látek střevními stěnami a působí preventivně proti alergiím a autoimunitním onemocněním.

Jiné jogurtové probiotické bakterie pomáhají chránit dětský organismus před průjmovými onemocněními a zabraňují úbytku hmotnosti.

Jak coby zákazníci zjistíme, jestli jogurt obsahuje probiotické látky, o nichž slyšíme v reklamách? Bohužel nijak. Na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně probíhá výzkum, který se snaží najít metodu pro zjištění obsahu příslušných probiotických látek v mléčných výrobcích. Pokud si tedy chceme ověřit, co vlastně kupujeme, musíme se informovat u odborníků.

Náš tip: Vyrobme si vlastní jogurt

Svaříme 1 litr mléka a necháme zvolna chladnout. Když dosáhne teploty cca 40 °C, přidáme jednu polévkovou lžíci biokysu bílého jogurtu obsahujícího probiotické látky. Nemícháme! Necháme 8 hodin stát, aby se bakterie mohly rozmnožit. Snažíme se zachovat stálou teplotu, proto se doporučuje zabalit budoucí jogurt do deky, případně jinak tepelně izolovat.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: