Jidášovo ucho

Jidášovo ucho

Černá houba, která je v asijské kuchyni nepostradatelnou ingrediencí. Je ceněná pro svou křupavost a pevnou konsistenci. Zvláštní jméno této houby pochází z pověsti, že byla poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil biblický Jidáš.

Vzhled houby

Plodničky připomínají tvarem ouška a jsou 2?5 cm široké. Barva je v závislosti na počasí a podmínkách světle až tmavě hnědá, někdy s načervenalými odstíny, po usušení pak černá. Vyrůstají z jednoho bodu a tvoří laločnaté prohnuté útvary. Povrch mají hladký, někdy lesklý. Na spodu jsou sametově chlupaté. Lze je používat jak čerstvé, tak i sušené.

Kdy a kde můžeme jidášovo ucho najít

Pro svůj růst potřebuje dostatek vláhy. Sucho a horko jí nevyhovuje, a proto je jednou z mála hub u nás, které můžeme běžně najít i v zimě. Právě mírná zima nebo vlhký podzim je ten pravý čas vyrazit za těmito houbami do lesa. Plodničky můžeme nalézt na odumřelých větvičkách černého bezu nebo na jiných dřevinách (buku, vrbě a jiných listnáčích).

Obsahové látky

Jidášovo ucho obsahuje i množství minerálních látek, např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík. Najdeme v něm i antioxidanty.

Čím prospívá

Používá se při zažívacích problémech, při bolestech břicha a žaludku. Látky, obsažené v houbě, pomáhají upravovat vysoký krevní tlak, působí jako prevence proti kornatění cév, trombóze, proti infarktu a čistí krev. Jidášovo ucho účinkuje proti nemocem, používá se k udržení imunity nebo jako podpora při rekonvalescenci po nemoci či po porodu.

Příprava houby

Před samotným použitím je vhodné čerstvé plodnice očistit, povařit krátce ve vodě a pak teprve přidat do jídla ? pokrájené na menší kousky. Vodu, vývar s obsahem mnoha léčivých látek, je možné vypít jako čaj, využít k přípravě polévky a omáčky.

Houbu používáme i sušenou, ale při dávkování sušených hub je třeba dávat pozor na množství, po uvaření několikanásobně nabývají na objemu. Houby namočíme do vody alespoň 1?2 hodiny před úpravou vlastního jídla, poté je 20 minut povaříme a nakrájíme na menší kousky. Slitou vodu může opět použít jako léčivý čaj nebo přidat do polévky či omáčky.

Jidášovo ucho v kuchyni

V kuchyni se používá se nejen do tepelně upravených masových a zeleninových hlavních chodů, najdeme ho např. i v klasickém čínském zelném salátu, v tradičních asijských polévkách a pod.

Nemusíme vařit zrovna čínská jídla, abychom jidášovo ucho uplatnili v kuchyni. Můžeme ho přidat i do polévek (gulášová, česneková, bramborová apod.), do rizota, po povaření do různých salátů.

Využívá se k vytváření tmavých kontrastů ve světlých nebo barevných pokrmech a můžeme ho (na rozdíl od normálních hub) i znovu ohřát.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: