Jedlé kaštany

Jedlé kaštany

Kaštanovníky a z nich pocházející jedlé kaštany jsou jednou z nejstarších užitkových plodin vůbec. Kaštany byly známy už v období neolitu. Daří se jim ve středomoří, u nás se s nimi můžeme setkat na jižní Moravě. Jsou každoroční podzimní pochoutkou a opečené prodávají se na vánočních trzích.

Marroni a castagne

Můžeme se setkat se dvěma druhy kaštanů. Martini se obvykle po upečení a oloupání přímo konzumují. Jsou lesklé a asi 3 cm velké. Naopak castagne se více využívají v kuchyni, např. do nádivek.

Kaštanovník jedlý

Kaštanovník jedlý (Castanea sativa) je mohutný strom dorůstající až do výšky 35 m. Jde o jednodomou rostlinu, která kvete v polovině června, po olistění. Složitě uspořádané samčí a samičí květy opyluje vítr i včely. Plodem je nažka. Na kaštany, které dozrávají v září či říjnu, se můžeme těšit až po 12?15 letech.

Obsažné látky

V jedlých kaštanech najdeme vitaminy A, B1, B2, B5, B6, C, z minerálů vápník, fosfor, draslík, dusodium, síru, hořčík, železo. Obsahují 50?60 % vody, 2?6 % protidů, 1?2,5 % lipidů, a 30?35 g glucidů.

Kde pomáhají

Jedlé kaštany ocení lidé s kardiovaskulárními problémy, zejména vysokým krevním tlakem. Můžeme je využít potížích s ledvinami a působí i proti průjmům.

Jak péct jedlé kaštany

Pečení jedlých kaštanů je velmi snadné. Kaštany nejdříve vložíme do vody a necháme je několik hodin nasáknout vodou. Pak je shora nařízneme do kříže a dáme péct do trouby (naříznutou stranou dolů) při teplotě 200 °C, dokud nezhnědnou. Nesmějí ovšem zčernat. Můžeme je péct i na másle. Poté je vyndáme, necháme trochu vychladnout a zbavíme slupky. Podle chuti je dosolíme či jinak dokořeníme a můžeme si na nich pochutnat.

Marunada

V Chorvatsku slaví dokonce slavnost jedlých kaštanů. Letovisko Lovran na Kvarnerské riviéře se stává pravidelně dějištěm oslav těchto plodů, tzv. Marunady. V polovinu října si návštěvníci nemohou nevšimnout typické vůně, která na ně doléhá prakticky kdekoliv.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: