Jarní únava

Jarní únava

Jarní únava postihuje mnoho z nás. Odhaduje se, že každé jaro přechodně až tři čtvrtiny populace. Typickým příznakem jarní únavy je pocit psychické i fyzické vyčerpanosti.

Příčiny jarní únavy

Příčinou vyčerpání a únavy je přechod mezi ročními obdobími, kdy naše tělo v podstatě ještě ?spí? a nezvládá nároky, které na ně klade aktivnější jaro. Mezi negativní faktory patří:

  • slabé nebo vůbec žádné slunce a kalné zimní dny zpomalují metabolismus a podlamují imunitu,
  • organismus oslabený po zimě musí nastartovat znovu na plný výkon,
  • nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny a tudíž i vitamínů v nich obsažených,
  • omezení pohybu a fyzické zátěže,
  • přijímání nadbytečných kalorií,
  • stres spojený s obdobím svátků, konce roku a spoustou různých uzávěrek.

Projevy jarní únavy

Projevuje se sníženou výkonností a schopností koncentrace, únavou, podrážděností, kolísáním nálady, častější infekční onemocnění, pocity vyčerpání, bolesti hlavy a bolesti pohybového systému a obvykle také výrazné zhoršení nálady. Ženy trpí jarní únavou častěji než muži. Stejně tak děti jsou jarní únavou také velmi často postihovány. Někteří šťastlivci ji nikdy na vlastní kůži nezažijí.

Jak na jarní únavu

Zpočátku bude nejdůležitější zbavit se špatné nálady. Na špatnou náladu zabírá aktivita - sport v přírodě, návštěva divadla, kina nebo přátel. Zásadně by se mělo jednat o činnosti, které nám přinášejí radost. Dobrou variantou je také výlet do přírody.

  • Dodržovat řádný pitný režim (2?3 litry tekutin denně).
  • Dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, otužování.
  • Velmi důležité je aktivně odpočívat a dodat našemu tělu potřebnou dávku denního světla.
  • Jíst vitamíny, kterými se posílí celková obranyschopnost organismu. Doporučuje se především vitamín C, který lze užívat ve formě doplňku stravy, anebo jíst hodně ovoce a zeleniny.
  • Únavu zaženeme třeba ovocnými čaji (šípkový, ibiškový, zelený nebo maté).

Můžeme se poučit i z toho, jak předcházeli jarní únavě naši předci. Ti si připravovali saláty a polévky z prvních listů pampelišek, kopřiv, řeřichy, potočnice a květů sedmikrásek. Na pročištění organismu užívali čaje z listů břízy, oblíbená byla májová bylinná vína a pitné kůry z březové mízy.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: