Jahody

Jahody

První dochované zprávy o jahodách a hlavně o jejich léčebných účincích pocházejí od věhlasného řeckého lékaře Hippokrata a již ve starém Římě byly jahody pěstovány jako lahůdkové ovoce. Ve středověku brzy přišli jahodám na chuť mlsní mnichové, kteří je pěstovali v klášterních zahradách. Krásné, červené plody však nesměly chybět ani na zámeckých hostinách nejprve v Anglii, Belgii, Francii a nakonec i u nás.

Čím jsou prospěšné

Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru , draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a naopak velice málo přírodního cukru. Mohou tak být doporučovány při nejrůznějších dietách.

Kromě jiného také obsahují organické kyseliny, které jahodám dodávají charakteristickou vůni a chuť. Bohužel ale díky těmto kyselinám (jablečné, citrónové, chininové, šťavelové a salicylové) jsou na jahody někteří lidé alergičtí. Obsahují červené barvivo bohaté na karoten, které chrání plod před škodlivými látkami a bakteriemi.

Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení.

Obsahují kyselinu ellagovou a ta je dělá doopravdy velmi speciálními. Pouze dva jiné druhy ovoce - třešně a hroznové víno - obsahují tuto zvláštní látku, která, jak se ukázalo, brání karcinogenům měnit zdravé buňky v nádorové.

Konzumace jahod

Z jahod se vyrábějí zavařeniny, kompoty, džemy, marmelády, víno, mošt, šťávy, moučníky, poháry, rosol. Zralé jahody neskladujeme dlouho. Před uložením do ledničky je přikryjeme fólií, aby nezměkly a neprochladily se. Výborné jsou čerstvé jahody se šlehačkou, nebo je podáváme jen s trochou cukru, či z nich připravujeme dezerty - krémy, ovocné saláty, poháry, zmrzliny, bublaniny i polévky. Ideální jsou také jako ozdoba jiných pokrmů.

Výborné afrodiziakum

Jahody jsou známé také tím, že dokáží probouzet vášeň. Proto nikdo neudělá chybu, když je v očekávání romantických chvil bude mít pěkně po ruce. Velmi účinné jsou zejména ve spojení s čokoládou. Stačí proto připravit jahodové fondue. Čokoládu rozehřejeme v nádobce na fondue a jahody do ní postupně namáčíme. Přidat nemůžeme i do sklenky se šampaňským. Alkohol jejich účinky totiž ještě zvyšuje.

Naše tipy

Jahodový kompot (bez nálevu)

Suroviny: Na 1 kg jahod dáváme 300 g cukru.

Příprava: Připravené a čisté jahody posypeme cukrem. Necháme do druhého dne proslazovat až ovoce pustí šťávu. I se šťávou přivedeme do varu. Vaříme 90-120 vteřin. Nádobu postavíme do studené vody a necháme vychladnout. Vychladlé naplníme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Jahodový džem z lesních jahod

Suroviny: 1/2 kg lesních jahod a 1/2 kg jahod zahradních (lze použít jen lesní jahody, ale málokdy jich tolik nasbíráme), 700 g cukru, balíček práškové Petosy (40 g) a 2 g kyseliny citronové.

Příprava: Dobře vyzrálé jahody zbavené stopek omyjeme a promícháme s polovičkou cukru. Necháme přes noc stát a proslazovat. Druhý den směs přivedeme k varu a na mírném plameni za stálého míchání vaříme asi 1/4 hodiny. Potom postupně vmícháme zbytek cukru a petosu. Vaříme tak dlouho, až začne džem rosolovatět. Kyselinu citrónovou dokonale rozpustíme v trošce horké vody a před ukončením varu přidáme do směsi. Nakonec sebereme s povrchu pěnu a džem plníme do skleniček, které jsme důkladně sterilovali.

Jahodová šťáva nevařená

Suroviny: 2 kg zdravých a čistých jahod, 2 litry převařené, ale studené vody, 1 malá lžička kyseliny citronové, šťáva ze 2 pomerančů a 3 citronů, petol, jemný krystalový cukr.

Příprava: Jahody rozmačkáme. Přidáme šťávu z pomerančů a citronů, promícháme se studenou převařenou vodou a kyselinou citronovou. Po promíchání necháme přes noc v chladnu (nejlépe v kameninové nádobě). Druhý den přecedíme přes plátno. Kolik váží takto získaná šťáva, tolik přidáme čistého krystalového cukru.

Během 24 hodin musíme nejméně hodinu míchat (můžeme postupovat po 15 minutách). Další den musíme znovu hodinu míchat. Petol rozpustíme v trošce šťávy a též nezapomeneme vmíchat. Nalijeme do čistých lahví a zazátkujeme. Uložíme do temna a chladna. Důležitá je úzkostlivá čistota.

Jahody s vínem podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Na skleněnou mísu se skládá střídavě vrstva čerstvých jahod a silná vrstva cukru, až je mísa do tří čtvrtin naplněna. Nalije se na ně bílé nebo červené víno, a sice tolik, aby jahody byly potopeny. Jahody je nutno nejméně 2 až 3 hodiny uchovat v chladné místnosti či v ledničce.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: