Jáhly

Jáhly

Jáhly jsou loupané proso, vznikají po odstranění semenné slupky. Jsou to malé, asi 1 mm velké žluté kuličky. Proso seté (Panicum miliaceum L.) patří k nejstarším kulturním plodinám. Jeho pravlastí je Čína, Východní Asie a Indie. U nás se pěstuje v teplých a suchých oblastech. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté, a protože neobsahují lepek, hodí se pro bezlepkovou dietu.

Čím prospívá

Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitaminů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout, tak i ztloustnout. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní, a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Při vaření jáhly nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kdo trpí zahleněním dýchacích cest. Při oslabení vaziva a kožních onemocněních se rovněž osvědčila dieta z jáhel. Lze jimi také posílit ledviny a příznivě působí na oči.

Jáhly mají zahřívací účinek na organismus. Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.

Konzumace

Jáhly se konzumují přímo, vaří se nebo nakličují. Abychom odstranili jejich nahořklou chuť, je třeba je nejdříve spařit vroucí vodou. Když chceme, aby se nám rychleji uvařily, po spaření je ještě na několik hodin namočíme do studené vody a v téže vodě je pak vaříme. Při vaření nebo dušení dáváme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Do vaření přidáváme trochu soli. Vaříme je doměkka, což představuje minimálně půl hodiny, ev. je ponecháváme ještě v teple pod pokličkou "dojít". Jáhly lze upravovat na sladko i na slano, nejznámějším pokrmem je ale jistě jáhelník. Jáhelná mouka se přidává do pečiva a těstovin.

Pokud vaříme jáhly na sladký pokrm, můžeme je vařit také v mléku, ale cukr přidáme až po uvaření, aby se při vaření jáhly nepřipalovaly. Chceme-li mít slaný pokrm, vaříme je ve vodě, ale můžeme použít také vývar zeleninový, masový, nebo jen přidáme magi kostku.

Náš tip: Staročeský jáhelník

Suroviny: 250 g jáhel, 500 ml mléka, 3 vejce, 4 lžíce cukru, 200 g sušených švestek, kůra nastrouhaná z 1 citronu, 100 g másla, 150 ml smetany ke šlehání, 2 špetky soli.

Příprava: Švestky namočíme na hodinu do horké vody, scedíme a vypeckujeme. Jáhly spaříme několikrát horkou vodou a uvaříme v osoleném mléce na kaši.

Do vychladlé kaše zamícháme 2 žloutky, cukr, citrónovou kůru a sníh z bílků. Promícháme a dáme do máslem vymazaného pekáčku. Poklademe švestkami, zalijeme na povrchu smetanou s rozmíchaným vejcem, polijeme zbytkem rozpuštěného másla a dáme zapéct do trouby na 20 minut.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: