Jackfruit ? Žakie

Jackfruit ? Žakie

Jackfruit (Artocarpus heterophylus) původně pochází z ostrovů ve východní části Indického oceánu a západní části Tichého oceánu. Nejčastěji se k nám dováží z Keni a Brazílie.

Je to mohutný, až 30 m vysoký, stálezelený, hustě olistěný strom s širokou, nepravidelnou korunou. Květy a plody se vyskytují přímo na kmeni. Všechny části stromu obsahují latex, šťávu podobnou mléku.

Plody jsou protáhlého hruškovitého tvaru, mají drsný povrch zelenožluté barvy. Uvnitř plodu je velké množství semen obalených do lepkavého pouzdra žluté barvy ? právě tato šťavnatá část je velmi oblíbeným pokrmem, má nasládlou a osvěžující chuť.

Obsahové látky

Ovoce obsahuje vysoký podíl uhlovodíků, a kromě řady vitamínů i významné množství vápníku a fosforu.

Jackfruit v kuchyni

Dužina se jí čerstvá, dává se do salátů, vaří se s rýží a kokosovým mlékem. Připravují se z něj džemy, vína, likéry. V některých omáčkách dokonce nahrazuje maso. Plod vařený ve slané vodě nahrazuje zeleninu.

Semena se pečou podobně jako jedlé kaštany, mají i podobnou chuť. Uvařená či upražená semena se mohou přidávat do polévek či různých ragú.

Zajímavost

Protože stromy chlebovníku rodí běžně jen v určitém období roku, je důležité jejich dobré uskladnění. Jednou z tradičních technik uchovávání je zakopání oloupaných a umytých plodů do jámy vystlané listy. Plody zde pak několik týdnů kvasí a produkují nakyslou lepkavou hmotu. Takto uložené plody mohou vydržet i více než rok. Obsah některých jam byl údajně jedlý i po více než třiceti letech od zakopání.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: