Jablečný ocet

Jablečný ocet

Ocet z jablečné šťávy se vyrábí kvašením šťávy z celých čerstvých jablek. Nepasterovaný jablečný ocet si uchovává veškeré hodnoty a látky skryté v jablkách. Je dobrým dochucovadlem. Obsahuje hodnotné enzymy vzniklé v průběhu fermentace.

Jablečný ocet v historii

Už za dob Hippokrata před n. l., byli pacienti léčeni jablečným octem.

Staří Římané, Řekové, Babylóňané a Egypťané využívali tohoto léčebného a detoxikačního prostředku.

Kryštof Kolumbus měl na svých lodích jablečný ocet v sudech jako prevenci proti kurdějím.

Japonští samurajové jej pili pro sílu a odolnost.

Jablečný ocet byl po tisíciletí užíván nejen jako léčivý elixír, ale i jako čistící a detoxikační prostředek k odstranění zárodků, bakterií, zápachů a dokonce i skvrn.

Obsahové látky jablečného octa

Skládá se hlavně z kyseliny octové (obvykle okolo 5 %), díky které je kyselý. Obsahuje jablečný pektin, vitamíny B1, B2 a B6, niacin, kyselinu pantothenovou, biotin, kyselinu listovou a vitamín C, dále menší množství sodíku, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a železa.

Čím prospívá

Přesto, že má jablečný ocet kyselou chuť, působí na organizmus zásaditě. Je jediným octem, který nevyvolává v těle kyselou reakci. Většina dnes konzumované potravy tuto kyselou reakci způsobuje a překyselené tělo je živnou půdou pro většinu nemocí a bakterií. Přírodní syrový jablečný ocet pomáhá tuto kyselou reakci neutralizovat, podobně jako konzumace syrového ovoce a zeleniny, a tak přispívá k dosahování optimálního zdravotního stavu a imunity.

  • Pomáhá zastavit průjem.
  • Zvyšuje okysličování krve.
  • Upravuje biologické procesy, přispívá ke zlepšení metabolismu, redukci hmotnosti.
  • Odstraňuje pocit únavy.
  • Používá se při bolestech kloubů, revma, kožních problémech.
  • Působí jako dezinfekce zažívacího aparátu proti střevním parazitům.
  • Pomáhá snižovat cholesterol.
  • Používá se při gynekologických mykózách a výtocích, menstruačních potížích.
  • Pomáhá při ranní nevolnosti těhotných žen.
  • Vhodný při revmatizmu, bolesti kloubů, bolesti svalů.

Dále jablečný ocet pomáhá na kašel, astma, při bolesti hlavy, na vysoký krevní tlak, nespavost, při ztrátě vlasů.

Dávkování:

1?2 lžičky jablečného octa ve sklenici vody mezi jídly. Podle chuti můžeme přidat med nebo ovocnou šťávu.

Je vhodné ho podávat lidem, kteří si musí hlídat omezené množství sodíku a diabetiky. Hodí se pro děti, dospělé i seniory.

Jablečný ocet v kuchyni

Jablečný ocet je velmi chutným základem salátových dresingů, omáček, marinád, polévek a dalších pokrmů.

Pamatujme si

Je potřeba mít na paměti, že jediný jablečný ocet, který si zachovává všechny výše uvedené vlastnosti je přírodní nedestilovaný a nefiltrovaný ocet vyrobený z jablek.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: