Inulin

Inulin

Inulin je bílý prášek bez chuti a zápachu. V této podobě se s ním ale v přírodě nesetkáme. Je obsažen v mnoha rostlinách, především v jejich kořenech a hlízách.

Inulin působí v rostlinách jako zásobní látka. Jen některé z rostlin, které patří do našeho jídelníčku a dostanou se na náš stůl, ho obsahují významné množství. Jde například o cibuli, česnek, pórek, chřest, topinambury nebo artyčoky.

V současnosti nabízejí farmaceutické firmy inulinové přípravky, do nichž získávají inulin i z dalších rostlin, například čekanky.

Inulin chemicky

Inulin je polysacharid, který má obdobnou strukturu jako škrob, ale základem je fruktóza, nikoliv glukosa. Můžeme si ho tedy představit jako dlouhou řadu molekul fruktózy. Je to čistě rostlinná, rozpustná forma vlákniny s mimořádně pozitivními účinky na trávicí trakt.

Co se děje s inulinem v těle?

Když se inulin dostane do těla, v první fázi prochází zažívacím traktem bez jakékoliv změny. Projde bez povšimnutí žaludkem i tenkým střevem. Jeho úloha přichází až ve střevě tlustém.

Tam je ale jeho úloha velmi důležitá. Vytváří totiž skvělé podmínky pro důležité druhy tzv. přátelských bakterií. Podílí se na jejich růstu i množení. Tím taky dochází k nežádoucímu přemnožení bakterií nepřátelských. Působí tedy jako bifidogenní aktivátor.

Nejen pro snižování cholesterolu

Mezi nejvýznamnější vlastnosti inulinu patří velmi nízká energetická hodnota. Obsahuje totiž pouze asi 10 % energetické hodnoty tuku a 25 % energetické hodnoty cukru a škrobu. Je tedy vhodný pro výživu s redukovanou energetickou hodnotou. Dále je velmi vhodný jako náhražka glukózy pro diabetiky.

Inulin pomůže účinně snižovat hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi, snižuje krevní tlak. V tlustém střevě pomáhá mimo jiné předcházet infekčním průjmům a podporuje zvýšení imunity buněk vůči rakovině kolónu. Dostatečný příjem inulinu vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: