Hruška obecná

Hruška obecná

Hruška obecná (Pyrus communis) je ovoce, plod hrušně. Tyto šťavnaté plody dělíme podle doby sklizně na letní, podzimní a zimní. Letní mají nejmenší trvanlivost, zimní naopak vydrží nejdéle. Je známo přibližne 1500 odrůd hrušní.

Hruškám se výborně daří ve střední Evropě, protože mají rády mírné a teplé podnebí. Přes zimu se k nám dovážejí hrušky hlavně ze Španělska a Itálie.

Obsahové látky

Hrušky z velké části obsahují vodu (přes 80%). Obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík, jód. Také obsahují vlákninu, která je důležitá pro trávení.

Čím prospívají

  • Působí močopudně
  • zpevňují cévní stěny
  • působí dezinfekčně
  • pročišťují organismus
  • odstraňují zácpu
  • podporují trávení
  • zajišťují rychlý přísun živin do střev
  • vylučují z těla jedovaté látky
  • posilují imunitní systém
  • pomáhají při ledvinových a močových potížích.

Musíme si však dávat pozor na větší konzumaci hrušek, která vede k průjmům.

Nákup a skladování

Při nákupu hrušek je třeba plody prohlédnout, aby na nich nebyly hnědé skvrny. Takové hrušky se rychle kazí a ztrácejí vitamíny. Důležité vitamíny hrušky také ztrácejí při dlouhodobém skladování.

Hrušky pocházející ze zahraničí bývají ošetřovány pesticidy, prostředky proti plísním a voskovány, aby se prodloužila jejich trvanlivost, proto je nutné plody před konzumací dobře omýt v teplé a studené vodě.

Hrušky v kuchyni

V kuchyni mají hrušky široké uplatnění, připravují se z nich džusy, kompoty, povidla, dezerty, ovocné saláty. Můžeme je proslazovat, kandovat a sušit. Používají se jako součást slavnostních pokrmů, hlavně z tmavého masa a zvěřiny, nebo slavnostních moučníků. Oblíbené jsou kompotované hrušky provoněné hřebíčkem se skořicí a plněné brusinkami.

Hrušky se také výborně hodí k sýrům, například nivě, hermelínu nebo primátoru.

Pozor na alergii, hruška spolu s jablkem představuje nejčastěji se vyskytující případ alergie na ovoce.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: