Hruška nashi

Hruška nashi

Nashi, lidově nazývané asijská hruška, se nesprávně pokládá za křížence jabloně a hrušně. Z botanického hlediska jde však o samostatný druh Pyrus pyrifolia. Od evropské hrušně Pyrus communis se liší tím, že nemá na plodu kališní lístky.

Odrůdy nashi

Nashi má několik variant. Pyrus pyrifolia má původ v Japonsku, Pyrus ussuriensis má původ v Číně. Říká se jim také japonské hrušky nebo jablkohrušky. K nám dovážené plody pocházejí z Japonska. Japonský typ se dále rozšířil na Nový Zéland, do Austrálie, Čile a v USA do států Kalifornie a Washington.

Pěstování

Nashi se pěstuje podobně jako jabloně. V sadech rostou dvoumetrové stromky. Plody jsou žluté a pevné, podobají se jablku, ale chutnají jako sladké hrušky. Mají nejčastěji kulovitě oválný tvar, někdy mírně zploštělý, s dlouhou stopkou. I když plody některých odrůd mohou dosáhnout hmotnost až jeden kilogram, průměrně váží 150 až 200 gramů. Slupka je většinou bronzově zlatavé barvy, bývá suchá a silná. Dužnina je bílá, křupavá, ale zároveň šťavnatá, sladká a málo kyselá. Ve středu plodů je několik černých semínek.

Nashi je choulostivá

Nashi je kvalitní pouze jako čerstvá. Plody jsou velice choulostivé na nárazy a pomačkání. Narozdíl od hrušek při dozrávání nezměknou. Při poškození, nebo nakrájení rychle hnědne.

Při vysoké vlhkosti a teplotě 0 až 1 °C se může uchovávat tři až šest měsíců.

Obsah vitamínů je nízký a nízká je i energetická hodnota. Podle některých pramenů má nashi diuretický efekt, podporuje trávení, zmírňuje kašel, oddaluje žízeň a eliminuje účinky alkoholu.

Konzumace nashi

Nashi lze konzumovat jako stolní ovoce (jablko, hruška). Požívají se jako neoloupané čerstvé ovoce, po oloupaní však jsou sladší. Plátky nashi se hodí do ovocných salátů, kompotů, moučníků a sladkých pokrmů. Dušená se hodí ke zvěřině. Ihned po nakrájení je třeba je zakapat citronovou šťávou, aby nezčernaly. Připravuje se z nich také marmeláda.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: