Hroznové víno

Hroznové víno

Čerstvé hrozny patří k našemu nejzdravějšímu sezónnímu ovoci. Réva vinná je vytrvalá liána, jejíž původ už dnes nikdo nedokáže přesně určit. Byla známá už v prehistorické době, od nepaměti se pěstovala v Malé Asii a na Kavkaze.

Název "víno" vznikl pravděpodobně z latinského "vine", odvozeného od "viere", což znamená vinout se.

Obsahové látky

Hrozny obsahují průměrně 80 % vody. Dále obsahují hroznový cukr, který proniká rychle do krve, a dodává tím organizmu energii, důležité minerály (draslík, vápník, fosfor), bílkoviny, aromatické látky, ovocné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín C. Bezpeckovité víno obsahuje méně tříslovin než peckovité, a konzumuje se proto snadněji.

100 g hroznového vína obsahuje 72 kcal/301 kJ.

Čím hrozny prospívají

  • Jsou účinným pomocníkem při zažívacích potížích, zlepšují žaludeční sekreci, střevní peristaltiku, činnost jater.
  • Slupky obsahují vlákninu, která odstraňuje ochablost střev a zácpu a zároveň odvodňuje organismus a zbavuje ho jedovatých látek. Zlepšuje činnost ledvin a tvorbu červených krvinek.
  • Posilují imunitní systém.
  • Pomáhají při únavě, vyčerpanosti a stresu.
  • Potvrdily se i jeho protirakovinné účinky.

Hrozny v kuchyni

Hrozny jsou základem různých druhů produktů, jako jsou müsli tyčinky, multivitaminové nebo hroznové nápoje. Přecházejí do nich totiž všechny výživově významné látky obsažené nejen ve vlastní vinné šťávě (nektaru), ale i ve slupkách a ve vinných jadérkách (semenech) do produktů, které je obsahují.

V kuchyni užíváme hrozny na ozdobu pohárů, moučníků nebo dortů. Převážně tedy sladká kuchyně. Každý ovocný salát by měl obsahovat vinné hrozny. Hrozny skvěle doplňují tvrdé sýry.

Nákup

Zlehka hroznem potřeseme, bobule by měly držet na stopkách. Pokud tomu tak není, je to znamení, že hroznové víno není čerstvé.

Hrozny musíme před konzumací řádně očistit, neboť jejich neumytá slupka často obsahuje prach, kvasinky, pesticidy a fungicidy. U citlivých lidí mohou tmavé hrozny vyvolávat migrénu.

Náš tip: Sýrové kuličky

Suroviny: 20 větších kuliček hroznového vína, 200 g měkkého tvarohu, 120 g hladké mouky, 100 ml bílého vína, kukuřičná strouhanka, 3 lžíce jemně nastrouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, špetka soli, olej na smažení.

Postup: Omyté a osušené kuličky vína obalíme v měkkém tvarohu. Posypeme je strouhankou, kterou mírně přimáčkneme k tvarohu a vytvarujeme kuličky. Minerálku nebo víno prošleháme s vejcem, přidáme mouku se solí a prošleháme do hladka. Nakonec vmícháme sýr.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: