Houba shiitake

Houba shiitake

Houba shiitake (někdy se také setkáme s názvem shitake) pochází z jihovýchodní Asie. Traduje se o ní, že je příčinou dlouhověkosti Japonců. Proslavila čínskou i japonskou kuchyni.

Houba Shitake mají světle až tmavě hnědý klobouk, velký až 10 centimetrů. Je považována za lahůdku. U nás ji někdy můžeme koupit v supermarketech. Pokud si ji koupíme, měli bychom ji skladovat v lednici při teplotě 5 °C. Jídlo ze shiitake lze na rozdíl od jiných druhů hub dodatečně ohřívat.

Pěstování

Pěstování shiitake má tradici sahající až do druhého století. Je to po žampionech nejčastěji pěstovaná houba. Pro pěstování se používá dřevo listnatých stromů, nejlépe dubu, buku nebo břízy, asi dva měsíce po poražení. Kmen se navrtá a do otvorů se vkládají špalíčky sadby.

Využití

Shiitake nachází všestranné použití v orientální i evropské kuchyni. Uplatňuje se při různých dietách, ať už redukčních, makrobiotických či vegetariánských. Strávníka dostatečně nasytí, je velmi chutná, ale má velmi nízkou energetickou hodnotu, takže se po ní netloustne. Shiitake může v našem jídelníčku nahradit maso anebo lze tuto houbu použít jako dochucovadlo. Skvěle se hodí ke kuřecímu či králičímu masu a také do polévek a omáček.

V čem shitake pomáhá

  • snižuje cholesterol
  • snižuje riziko vysokého krevního tlaku
  • posiluje celkovou obranyschopnost organismu
  • má protirakovinné účinky
  • má blahodárné účinky na činnost jater

Náš tip: Plněné kuře se shiitake

Suroviny: 4 velké libové plátky slaniny, 4 velká kuřecí prsíčka

Náplň: 12 ks shiitake nakrájené na plátky, 30 g na drobno pokrájeného celeru, 1 středně velká cibule na drobno pokrájená, 15 g strouhanky, 2 polévkové lžíce křenové omáčky

Poleva: 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 1 polévková lžíce sojové omáčky, 1 polévková lžíce oleje

Postup: Smícháme všechny složky náplně. Na každý rozprostřený plátek slaniny položíme podélně rozříznutý plátek prsíček tak, aby pojmul čtvrtinu náplně. Prsíčka zabalíme do slaniny a zajistíme párátkem proti rozbalení.

Kuřecí prsíčka grilujeme nebo pečeme v rozpálené troubě. Smícháme složky polevy, po 5 minutách pečení potřeme prsíčka trochou polevy, po dalších 5 minutách otočíme a potřeme zbytkem polevy. Po 10 minutách vyjmeme z trouby. Podáváme s rýží.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: