Hlávkový salát

Hlávkový salát

Hlávkový salát patří ke skupině listových zelenin, do níž náleží ještě špenát, čekanka a pekingské zelí. Tato listová zelenina se pěstovala již ve starém Egyptě, Řecku a Římě. V Evropě se významně rozšířil od počátku 17. století.

Na trhu jsou saláty k dostání celoročně, v zimě se k nám dováží hlavně salát ledový, křehká varianta hlávkového salátu. Hlávkový salát patřil dlouhá léta mezi první jarní zeleniny.

Čím prospívá

Z obsahového hlediska jsou hodnotnější obalové listy hlávky, i když chutnější a křehčí jsou listy vnitřní.

Zelený hlávkový salát je bohatý na hořčík, draslík, fosfor, sodík, železo, vápník zinek, jód, kobalt a měď. Z vitaminů obsahuje C, A, E a skupinu vitaminů B. Dále obsahuje mnoho vody až 90 %. Červený listový salát obsahuje ve svých listech oproti zelenému větší množství karotenu a je bohatý na kyselinu listovou.

Hlávkový salát posiluje imunitní systém, srdce a svaly, nervový systém. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je vhodný do redukčních diet. Saláty jsou velice ceněny jako výborný zdroj vysoce kvalitní vlákniny, která podporuje pohyb střev a odvádí z těla toxiny. Obsahuje také látky s protikřečovými a tišícími účinky.

Většina salátů obsahuje menší množství bílé mléčné tekutiny, která dělá tento salát hořkým. Název této tekutiny je latinsky Lactuca, a toto slovo je odvozené od latinského slova mléko. Tato tekutina má slabé narkotické účinky, proto je salát vhodný i při stresech a proti nespavosti.

Použití v kuchyni

Nejběžnější konzumací hlávkového salátu je jeho úprava s různými sladkokyselými zálivkami vylepšenými kyselou smetanou. Pro přípravu salátů je základním předpokladem jejich čerstvost. Při přípravě by se neměly krájet kovovým nožem, neboť tím se ničí vitaminy, ale omyté a osušené ručně trhat na menší kousky až těsně před konzumací.

Salát můžeme v kuchyni nahradit dalšími podobnými druhy zeleniny, které sice nejsou salátu příbuzné, ale chuťově podobné. K těm patří různé čekanky, čekankové puky, rukola a kozlíček polní čili polníček a různé druhy zelí.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: