Hato mugi

Hato mugi

Hato mugi jsou vlastně semena divoké trávy. Dalšími názvy jsou perličkový ječmen či jobovy slzy. Nejde o potravinu v pravém slova smyslu, hato mugi má totiž velmi silné léčivé účinky.

Účinky

Hlavní vlastností hato mugi jsou silné čistící a detoxikační účinky na organismus. Používá se k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění, revmatických onemocněních, bradavicích a tvorbě mateřských znamének. Dále má uklidňující a posilující vliv na žaludek, posiluje játra a je močopudný.

Obsahové látky

Hato mugi obsahuje velké množství betakarotenu, vitaminů skupiny B a C, dále draslíku, hořčíku, železa, vápníku. Obsahuje velké množství (18 z 20) aminokyselin. Významné jsou zejména ty esenciální, které si tělo nedokáže samo vyrobit.

Použití

Hato mugi lze použít pro výrobu čaje, často používaný je odvar a také šlemovitá polévka, která pomáhá uvolnit a následně vyloučit ložiska škodlivin v organismu. Často je hato mugi také vhodnou příměsí při vaření naturální rýže.

Náš tip: polévka z hato mugi

Suroviny: 1 čerstvé kuře, 2,5 l vody, 30 g hato mugi namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 lžíce soli, 2 lžíce rýžového vína, 0,5 lžičky čerstvě mletého pepře.

Postup: Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočeným hato mugi, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní suroviny, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat. Pro silnější ořechovou chuť můžeme doplnit sezamovým olejem, který přimícháme do polévky na talíři.

Náš tip: čaj hato mugi

Jednu lžíci zrn hato mugi opražíme na suché pánvi. Poté vaříme cca 15?20 minut ve vodě a scedíme. Po požití čaje se díky čistícímu účinku mohou projevit vedlejší účinky, např. rýma či častější močení.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: