Gouda

Gouda

Gouda je žlutý holandský sýr pojmenovaný podle města Gouda poblíž Rotterdamu. Řadí se do skupiny polotvrdých sýrů, i když stará gouda má blíže k parmazánu. Může být tak tvrdá, že kůra se dá odříznout jen pilkou a vnitřek se musí místo krájení lámat.

Gouda se stala už ve 14. století výborným obchodním artiklem a vyvážela se do celého světa. Dnes se můžeme setkat s Goudou švédskou, belgickou a francouzskou, ale ta pravá Gouda je pouze jedna.

Výroba goudy

Pravá nizozemská Gouda je 100% z kravského mléka. Má žlutou kůru a tradičně se pokrývá žlutým voskem. Pokud jde na vývoz, používá se vosk červený. Technologie výroby je velice blízká výrobě Eidamu: mléko se vysráží přidáním syřidla, po rozřezání sýrařskou harfou se lisuje do forem, bochníky se v solných lázních omývají a potom zrají ve speciálních prostorách.

Rozdělení podle doby zrání

Mladá gouda ? zraje 4?6 týdnů, má velmi světlou barvu a jemnou chuť.

Středně stará gouda ? zraje již déle, a to 3?6 měsíců, má výrazně tmavší barvu a pikantní chuť.

Extra uzrálá gouda ? zraje 18 měsíců, přitom získává svou karamelovou barvu a intenzivní, ale přesto sladkou chuť ? je možné ji strouhat a nahradit jí parmezán.

Extra dvakrát (nebo i třikrát) uzrálá gouda ? zraje buď 3 nebo 5 let, sýr se stává drobivým, získává intenzivní chuť a vůni.

Vzhled goudy

Gouda má min. 48 % tuku v sušině, charakteristickou zlatavě oranžovou barvu. Plátek Goudy musí být pružný, hmota nesmí při ohybu praskat a v bloku sýru po nakrojení nesmí být vidět žádná oka nebo praskliny.

Jeden kus goudy váží většinou kolem 4 kg až 20 kg. Můžeme si také zakoupit malé kousky na svačinu ?baby gouda cheese nebo ?lunch cheese?. Populární je například s bylinkami nebo s kmínem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: