Gorgonzola

Gorgonzola

Gorgonzola je italský sýr, který je pojmenovaný po městě v okolí Milána, kde byl původně vyráběn. První historické záznamy o sýru se datují mezi devátým a dvanáctým stoletím. Je to měkký sýr s modrou vnitřní plísní. Dnes je považován za jeden z nejlepších sýrů svého druhu na světě.

Sýr se produkuje z nepasterizovaného, syrového mléka a jeho obsah tuku je 48%. Má válcový tvar s vysokým rovným okrajem. Jeho kůra je drsná a načervenalá. Těsto sýra má barvu sena s jemným zeleným žilkováním. Sýr uzrává po 2 měsících, kdy je propíchán jehlami a znovu ponechán uzrávat. Mladá gorgonzola je sladká, jemně pikantní, zráním ztrácí sladkost a spíše kysne.

Gorgonzola v kuchyni

Výborně chutná roztavená na bramborách nebo postrouhaná na zeleninových salátech. Plní se jí například ovoce, zelenina, přidává se do salátů. Je ideální do dresinků pro salát a na těstoviny.Gorgonzola je delikátní s křupavým chlebem, jak čerstvým, tak otoustovaným, nebo na povrchu vřelé polenty.

Hodí se k robustnímu červenému vínu. Méně uzrálá Gorgonzola je vhodná k bílým vínům a dokonce i k růžovým.

Náš tip: Hrušky s gorgonzolou

Suroviny: 20 g másla, 65 g gorgonzoly, 1 lžíce citronové šťávy, 4 ks velkých hrušek, 8 ks třešní (ovoce na ozdobu)

Příprava: Hrušky omyjeme, oloupeme a rozpůlíme. Opatrně z nich vyřízneme jádřince. Vydlabeme trochu dužniny. Pokapeme šťávou z citronu, aby hrušky nezčernaly.

Máslo necháme trochu změknout. Gorgonzolu vidličkou rozmačkáme, přidáme k máslu a vyšleháme do jemného sýrového krému.

Pomocí cukrářského sáčku nebo jiného zdobítka jej nastříkáme do vydlabaných hrušek.

Každou hrušku ozdobíme třešní nebo kouskem jiného ovoce. Společně je pak dáme vychladit a podáváme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: