Galgán velký

Galgán velký

Galgán velký (Alpinia galanga), nazývaný též kalkán, galanga či siamský zázvor, je vytrvalou bylinou z čeledi zázvorovitých. Pochází z jihovýchodní Asie, pravděpodobně jižní Číny. Dnes je pěstován v Indočíně, Thajsku, Malajsii a Indonésii.

Jedlou částí je jeho velmi houževnatý plazivý oddenek. Obsahuje silice, pryskyřice a řadu dalších látek. Jedna z nich, galangol, způsobuje jeho pálivou chuť. Čerstvý galgán má výraznou vůni, která připomíná jehličí jedle nebo borovice.

Galgán v kuchyni

Před kuchyňskou úpravou je třeba z oddenků oškrábat nebo oloupat slupku. Syrový, nastrouhaný nebo umletý kořen se v malajské kuchyni používá do jídel ze sojového tvarohu, drůbeže, masa, ryb či do různých omáček. V tamní kuchyni se z něj také připravuje marináda na grilované kuře.

Thajská kuchyně dokonce galgánu dává přednost před zázvorem. Galgán se používal do omáček již ve středověké Anglii.

Galgán jako koření

Galgán se používá buď jako samostatné koření, nebo se přidává do různých kořenících směsí. Zázvoru se nápadně podobá nejen vzhledem, ale i chutí a vůní, je však jemnější a v chuti překvapí příjemným citrusovým nádechem. Používá se podobně jako zázvor, a to ke kořenění masa i ryb, zeleninových jídel a salátů, přidává se také do polévek.

Náš tip: Thajská krevetová polévka Tom Yam Kung

Suroviny: 3 šálky vody nebo lehkého kuřecího vývaru, 250 g krevetek, oloupaných a bez střívka, 2 stroužky česneku, na plátky, 5 kaffir lime listů, 3 tenké řezy čerstvého nebo sušeného galganu, 1/4 šálku rybí omáčky, 2 stvoly citrónové trávy, rozmáčknuté a nakrájené na kousky 2?3 cm dlouhé, 4 nakrájené jarní cibulky, 5 pálivých zelených thajských chilli papriček, 1/2 šálku na plátky nakrájených nožiček malých žampionů, 1/4 šálku šťávy z limetky, 1 lžíce nasekaných listů koriandru, 1 lžíce drobně nasekané zelené natě jarní cibulky na ozdobu.

Příprava: Vývar v hrnci přivedeme k varu na středně silném ohni. Přidáme česnek, kaffir-lime listy, galangal, rybí omáčku, citrónovou trávu a šalotku, nakonec pak žampiony a chilli papričky. Vaříme 2 minuty. Přidáme krevety a opět uvedeme k varu. Vaříme, až jsou krevety růžové, neprůhledné a pevné, (nevaříme je ale déle než jednu minutu). Když jsou krevetky růžové, nadávkujeme do servírovací misky šťávu z limetky. Do misky nalijeme polévku, zamícháme a ozdobíme zelenými lístky koriandru případně s jarní cibulkou. Podáváme horké.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: