Funkční potraviny

Funkční potraviny

Funkční potraviny (Functional foods) představují skupinu potravin vhodnou pro širokou veřejnost, a to ke každodenní konzumaci. Neobsahují žádné chemické složky (aditiva), jsou založeny na přírodních látkách, které se nacházejí např. v lidském těle a v rostlinách. Nejedná se tedy o potravinové doplňky ani léky, které sami o sobě nemají žádnou výživnou hodnotu.

Krom prosté výživné hodnoty mají i příznivý účinek na zdraví konzumenta. Jsou to specielně vyvinuté potravinářské produkty s kladnými účinky na určité ?cílové? funkce lidského organizmu. Funkční potravina musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví.

Jak působí

  • posilují imunitu
  • působí jako prevence proti nemocem
  • příznivě ovlivňují fyzický a duševní stav
  • zpomalují proces stárnutí

Funkční potraviny se tedy řadí mezi potraviny a ne léky ? na jejich obalech není dovoleno uvádět, že jsou účinné v prevenci nebo v léčení určitých chorob. Aby se projevil jejich účinek, je třeba konzumovat je dlouhodobě, některé dokonce celoživotně.

Výroba funkčních potravin

Funkční potraviny se získávají tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah příznivě působících látek nebo je použita surovina, v níž je vyšší obsah žádoucí látky dosažen speciálním šlechtěním. Funkční potravina může vzniknout i tak, že je z ní odstraněna nežádoucí složka (například alergizující). Pokud chce výrobce použít úplně novou látku ? funkční přísadu, se kterou nejsou dlouhodobé zkušenosti, musí projít schvalovacím procesem. I tehdy, jedná-li se o přírodní látku, nemusí jít automaticky o látku neškodnou.

Příklady funkčních potravin

Kysané mléčné výrobky

Patří mezi nejstarší funkční potraviny vůbec. Probiotické jogurty, kefír nebo acidofilní mléka patří k nejvýhodnějším složkám stravy. Pozitivně působí na střevní mikroflóru a snižují riziko zažívacích obtíží a střevních infekcí. Konzumace výrobků s laktobacily se doporučuje především po léčbě antibiotiky.

Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny

Z běžné stravy se nám jí nedostává tolik, kolik by náš organismus potřeboval. Druhů vlákniny je více, ten nejprospěšnější ? betaglukan ? se nachází především ve výrobcích z ovsa a lněného semínka.

Speciální tuky

I u nás je již běžně v prodeji rostlinný tuk, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tento tuk je obohacen rostlinnými steroly, které dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi za předpokladu, že jsou součástí komplexní změny životního stylu. Hladinu cholesterolu zdravých konzumentů nijak neovlivňuje ? neškodí jim tedy, ale ani neprospívá.

Jako funkční potraviny se označují také potraviny, jako jsou vločky, rajská jablíčka, sója apod., u kterých se zdůrazňují jejich vlastnosti posilující zdraví. K těmto výrobkům se nic nepřidává, ale za určitých okolností patří do této kategorie. Součástí funkčních potravin jsou také přírodní rostlinné látky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: