Fondue

Fondue

Fondue je jako dělaná pro labužníky. Ohřívaná mísa uprostřed stolu v ní roztavený sýr, každý z hostů si může na vidličku nabrat chléb a ten v roztaveném sýru obalit. Pikantní. A na hosty bezpochyby udělá dojem. Pojďme se do fondue ponořit hlouběji.

Caquelon plný dobroty

Tato "ohřívaná sýrová mísa" vznikla ve Švýcarsku v 18 století. Nároky na vynalezení si ovšem dělá i Savojsko. Sýrová fondue je švýcarským národním jídlem. Tradiční fondue se připravuje ve speciálním kameninovém hrnci, tzv. caquelonu. Měl by být vyrobeny z materiálů, které dobře vodí teplo, jako jsou litina nebo ušlechtilá ocel. Sýr je v caquelonu rozpuštěný (název fondue vznikl právě ze slova tavit) v bílém víně, je ochucený pepřem, někdy česnekem a muškátem. Caquelon se nachází uprostřed stolu nad malým lihovým hořákem nazývaným rechaud.

Další druhy fondue

Původní sýrové fondue se ovšem vyvíjelo a k nápadu vkládat do ohřívané mísy na stůl další potraviny nebylo daleko. Dnes se běžně dělají také fondue z masa a fondue z ryb, i když se v příslušných nádobách netaví, ale fritují nebo vaří. Mimoto existuje mnoho dalších variací, například čínská fondue, kde se různé druhy masa, ryb, drůbeže a krabů připravují v polévce (bujónu), a velice obdobnou japonskou fondue šabu šabu, kde se narozdíl od čínské fondue používá zejména více druhů zeleniny a také hub a tofu.

Sladké fondue se stalo populární v sedmdesátých letech a dnes se jeho popularita vrací. Do rozpuštěné čokolády se namáčí ovoce anebo kousky sušenek, ořechů. Někdy se čokoládové fandu nepřipravuje v tradiční míse, ale čokoláda koluje jako speciální fontánka.

Valentýnské fondue

Suroviny: 2 šálky nakrájeného sýra Gruyere, 2 šálky nakrájeného sýra Ementál, 3 lžíce mouky, 1/8 lžičky bílého pepře, 1/8 lžičky muškátového oříšku, 2 stroužky česneku, 1 a 1/2 bílého vína, 1 lžíce brandy

Postup: Smíchejte nakrájený sýr s moukou, pepřem a muškátovým oříškem. V pánvičce zahřejte víno na středním plameni těsně pod bod varu, oheň zmírněte a přidávejte postupně za stálého míchání sýrovou směs, dokud se dokonale nerozpustí. Přidejte česnek a stále míchejte, dávejte pozor, aby se směs nepřipalovala ke spodku pánve. Přidejte brandy a zamíchejte. Odstavte z ohně a vyjměte stroužky česneku. Dejte do fondue nádoby a uchovávejte stále teplé na mírném ohni.

Přílohy: Podáváme s bagetou a vínem.

Pivní fondue

Suroviny: 500 g chesteru, 250 ml světlého piva, 1 lžíce hořčice, worcester, tabasco.

Postup: Chester nastrouháme nahrubo. Pivo uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpuštíme ho na mírném ohni za stálého míchání, až vznikne hladká krémová omáčka, do které vmícháme hořčici, 1 kapku worcesterské omáčky a tabasca. Fondue udržujeme horké na ohřívači.

Přílohy: Veka nebo pšeničný chléb, okurkové řezy.

Camembertové fondue

Suroviny: 800 g camembertu, pšeničná mouka, 2 vejce, strouhanka, 1 l rostlinného oleje

Postup: Camembert nakrájíme na 2 cm kousky a obalíme v trojobalu. Obalený sýr vyrovnáme na podnos a dáme asi na 1 hodinu do chladu. Rostlinný oleje rozpálíme ve fonduovém kotlíku na plotýnce a pak postavíme na ohřívač. Kousky sýra vkládáme do kovového sítka a smažíme ve vroucím tuku.

Přílohy: Veka, hustá kysaná smetana, brusinkový kompot.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: