Flambování

Flambování

Většinou se s touto úpravou jídla setkáváme v dražších restauracích, ale můžeme si ho připravit i doma. Flambování je opalování některých pokrmů různě aromatizovaným alkoholem. Tím vznikají vonné páry a chuťové látky, které pokrmům dodávají výbornou chuť. Alkohol shoří, ale příchuť v jídle zůstane. Jídlo tak získává charakteristickou vůni a barvu.

Flambování spočívá v tom, že malé množství ohřátého alkoholu, kterým se polije obsah pánve, zapálíme a necháme hořet tak dlouho, až se alkohol spálí. Alkohol zůstane ve flambovaném pokrmu jen v delikátní šťávě, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem. Je vhodné alkohol před použitím postavit blízko ohně, aby se ohřál a snadno pak na pokrmu vzplanul.

Alkohol

Doporučuje se používat kvalitní tvrdý alkohol, zejména brandy, koňak nebo rum, v žádném případě ne pivo nebo stolní víno. Čím vyšší je procento alkoholu, tím ochotněji vzplane. Ovšem zde si musíme dát pozor. Nejvhodnější je procento alkoholu kolem 40. Před přidáním do pánve by měl mít alkohol teplotu asi 50 °C.

Jak flambovat

Směs, do které přiléváme alkohol, by neměla vřít, jinak by se alkohol vypařil ještě před zapálením. Proto vždy před přilitím alkoholu sundáme pánev z ohně, abychom předešli popáleninám. Pomocí dlouhých sirek zapálíme alkoholové páry, ne tedy samotný destilát. Silně třeseme pánví, což by mělo povzbudit hoření. V dosahu máme poklici pro případ, že by bylo nutné hoření usměrnit.

Co můžeme flambovat

Flambovat lze prakticky cokoliv, záleží jen na šikovnosti a fantazii kuchaře. Flambovat můžeme bifteky, přírodní řízky, pečená masa, ale také moučníky, dezerty, ovoce nebo zmrzlinu. Z moučníků nejčastěji flambujeme omelety, palačinky, ovoce. Mezi nejoblíbenější flambované nápoje stále patří káva.

Rady na flambování

  • Používáme kulatou, hlubokou pánev nebo hrnec s dlouhou rukojetí.
  • Alkohol vybíráme také dle příchutě. Na slané pokrmy (masa) použijeme vodku, gin, whisky, koňak, brandy. Na sladké (deserty) použijeme ovocné pálenky, karibský rum, koňak, brandy.
  • Na jednu porci masa použijeme 30 ml destilátu, o něco méně pak na porci sladkého.
  • Nikdy nenaléváme alkohol do jídla přímo z láhve. Mohlo by se stát, že se výpary dostanou zpět do lahve, a ta v ruce exploduje.
  • Alkohol zahříváme pomalu, neboť jeho bod varu je 80 stupňů a mohlo by se stát, že se prudce vznítí.
  • Moučníky a ovoce před zapálením lehce posypeme krupicovým cukrem a až poté přelijeme likérem. Vytvoří se tak lehká karamelová vrstva.
  • V případě, že pokrm obsahuje hodně omáčky (šťávy) je možné, že oheň nevzplane. Pak je nutné omáčku vydusit.

Flambované banány

Suroviny: 1 lžíce másla, 4 zralé banány, 1/2 lžičky cukru, 3 cl ovocného likéru, 1 lžíce hořké čokolády.

Příprava: Máslo rozpustíme v pánvičce určené ke flambování a oloupané banány na něm z každé strany asi 2 minuty lehce podusíme. Banány posypeme maximálně 1/2 lžičkou cukru. Ovocný likér nalijeme dokola kolem ovoce a zapálíme. Necháme vyhořet a teprve pak dáváme na talířky a posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: