Fíkovník smokvoň

Fíkovník smokvoň

Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je subtropická rostlina z čeledi morušovníkovité, zahrnující asi 700 až 1000 druhů. Pochází z Malé Asie a z oblasti Íránu. Stejně jako datle jsou i fíky prastaré ovoce, zmiňované už v Bibli.

Jedná se o opadavý keř nebo malý strom, dorůstající v přírodě 3 - 5 metrů. Plodem je dutá kulovitá nebo hruškovitá bobule velká 2 - 5 cm, při zralosti červená. Plody se objevují 2x do roka po jednom nebo i více v paždí listů. Jsou velice sladké a přinášejí rychlou energii. Dužina může být bílá, fialová, černá nebo červená.

Fíkovník můžeme pěstovat i u nás, vyžaduje však teplé stanoviště a pro přezimování se doporučuje ho přesunout domů nebo do skleníku, nebo pěstovat odolnější vyšlechtěné odrůdy. Mezi největší producenty fíků patří v současnosti Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Turecko, Alžírsko a Kalifornie v USA. V Čechách se pěstuje již od dob Karla IV.

Dřeva smokvoní, které je měkké a velice trvanlivé, se užívá ve stolařství, v minulosti se z něj vyráběly rakve pro mumie.

Obsažené látky

Čerstvé fíky obsahují asi 80% vody, provitamín A, malé množství vitamínu C, vitamín B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, 20 až 26% sacharidů. Čerstvé fíky se nedají přepravovat na větší vzdálenost, proto se konzervují sušením. Sušené fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovin, asi 1% tuků a jsou takřka bez vitamínu C.

Léčivé účinky

Dříve se pro léčebné účely zpracovávaly i listy a kůra stromu, ze kterých se vyráběly různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží.

Dnes se v léčitelství používá běžně už jen plodů fíkovníku, jak čerstvých, tak sušených.

Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zažívacích problémech, především při střevní nedostatečnosti a porušené střevní mikroflóře - několik zkonzumovaných plodů zapitých sklenicí vody je vysoce funkčním přírodním projímadlem. Prospěšný je pro naše střeva nejen projímavý účinek, zároveň dochází k jejich čištění a zbavování usazených škodlivin.

Fíky v kuchyni

Fíky jsou zdravou alternativou pro ty z nás, kteří rádi mlsají sladkosti. Obsahu nerafinovaných cukrů, vlákniny, pektinu a vitaminů se žádný bonbon nebo čokoládová tyčinka nevyrovná.

Fíky se pojídají čerstvé nebo sušené, z čerstvých fíků se připravují kompoty, saláty, vína, likéry, pojídají se plněné různými náplněmi (sýrem, šunkou apod.), sušené fíky se plní např. ořechy, výborné jsou i kandované fíky. Upražené fíky se užívaly s přísadou čekanky jako náhražka kávy, tzv. fíková káva.

Náš tip: Fíkové kuličky:

Ingredience: 1 balíček fíků, 1 polévkovou lžíci rumu, strouhaný kokos

Postup: Fíky odstopkujeme a umeleme najemno (nejlépe v mlýnku na maso), přidáme lžíci rumu a důkladně promícháme, tvarujeme do kuliček a obalíme v kokosu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: