Feta ? ovčí sýr

Feta ? ovčí sýr

Feta je pravděpodobně nejznámějším a také historicky nejstarším řeckým sýrem. Řečtí farmáři vyrábějí tento typický slaný sýr už více než 6000 let. První psaná zmínka o tomto sýru pochází prý již od Homéra.

Jméno Feta se datuje již od 17. století, kdy Řekové byli podmaněni Benátčany a kdy zdomácnělo latinské slovo "fete", které naznačuje zavedený způsob podávání krájeného sýra na plátky.

Jde o slaný sýr tvarohového typu, který se vyrábí buď z ovčího, nebo ze směsi ovčího a kozího mléka v určitém poměru. Je bílý, měkký, bez kůrky a má pevnou konzistenci. Na řezu lze pozorovat jen malé množství dutinek, nebo je téměř bez nich. Má příjemnou, mírně kyselou chuť a silně slanou vůni, která pochází od působení slaného roztoku, ve kterém je během procesu přípravy po dobu několika měsíců ponořen.

Na pulty se dostává již v malých baleních v materiálech typických pro dnešní způsob balení mléčných potravin, tak aby i zde mohl být po celou dobu ponořen do solného roztoku. V obchodech se setkáváme se dvěma kvalitativně odlišné typy: měkkým a tvrdým sýrem feta. Pro značný obsah vlhkosti je měkký sýr feta chuťově sladší, spíše méně slaný, má jemnější vůni a působí jako méně kořeněný. Tvrdý sýr feta je naopak slanější, kořenější a tedy s výraznější chutí i vůní.

Feta v kuchyni

Pro svůj vysoký obsah tuku je lahodnou pochoutkou jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Může se jíst jen tak s bílým chlebem třeba k snídani (stejně jako v Řecku), k svačině ve slaném pečivu culuri , grilovaný jako předkrm, v sýrových koláčcích (tyropita) nebo jím můžete dochutit hlavní jídlo. Skvělý je také jako součást salátu. Feta se zkrátka v kuchyni neztratí!

V restauracích se podává s kořením přelitý trochou olivového oleje a často k němu dostaneme ještě olivy. Feta je také nedílnou součástí řeckých salátů.

Náš tip: Plněná zelenina se sýrem feta

Suroviny: 4 menší lilky, 2 větší červené papriky, 2 velká rajčata, 2 cibule, 3-4 stroužky, česneku, svazek zelené petrželové natě, 1 lžička sušené máty, mletý pepř, sůl, mletá skořice a nové koření, 5 lžic olivového oleje, větší hrst černých oliv, 200 g fety

Příprava: Zeleninu rozkrojíme, zbavíme semeníku a z rajčat a lilků vydlabeme dužinu. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku a česnek.

Přidáme dužinu z rajčat a lilků a opékáme. Okořeníme, osolíme, přidáme olivy a prohřejeme. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a sýr a směsí naplníme zeleninu.

Rozložíme ji na plech potřený zbytkem oleje, podlijeme a pečeme v rozehřáté troubě při 240°C asi 30 minut.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: