Fenykl sladký

Fenykl sladký

Fenykl sladký (Foeniculum vulgare var. azoricum) je původem ze Středomoří. Dříve rostl jako divoká rostlina, z které byl vypěstován fenykl pro léčivé účely a jako kořeninová zelenina.

Zeleninový fenykl má silně ztlustlou nepravou cibuli (nesprávně hlízu), tvořenou zdužnatělými dolními částmi řapíků. Jako rostlina dlouhého dne je také pěstování fenyklu ohroženo vybíháním do květu a hlavní doba sklizně je proto omezena na podzimní měsíce. Celoroční zásobování ze skleníku je nyní možné díky novým nevybíhavým odrůdám.

Obsahové látky

V semenech fenyklu jsou obsaženy léčivé a uklidňující účinky. V samotném fenyklu se nacházejí éterické oleje, minerální látky (draslík, železo, vápník, hořčík) a vitaminy A, C. Obsahuje hodně vlákniny a také silice, díky nimž má svou charakteristickou vůni.

Čím prospívá

Nálev z fenyklu působí proti nadýmání, kolice, urologickým potížím, zácpě, podporuje zdravé trávení, používá se jako ústní voda, při nemocích dásní či bolestech v krku.

Fenyklový čaj se doporučuje již nejmenším miminkům, když je trápí ?prdíky".

Fenykl v kuchyni

Hlízy jsou vhodné k dušení, vaření nebo do masových nádivek. Fenyklová semínka se používají do nejrůznějších druhů pečiva a moučníků.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: