Fejchoa

Fejchoa

Kdybychom chtěli ochutnat fejchou, museli bychom se nejspíš vydat až do oblasti subtropické Brazilie či Argentiny. Do ostatního světa se fejchoa dostala až koncem 19. století.

Plody totiž nesnášejí totiž dlouho přepravu. Z tohoto důvodu se k nám také fejchoa nedováží. Můžeme jen litovat. Dnes se fejchoa nejvíce pěstuje na Novém Zélandě, Kalifornii a na pobřeží Středozemního a Černého moře. Je známá i pod názvem chilská kvajáva.

Rostlina

Fejchoa (Feijoa sellowiana) je subtropický stále zelený keř nebo malý stromek z čeledi Myrtaceae. Dorůstá výšky až 5 m. Má vstřícné, asi 6 cm dlouhé listy modrozelené barvy. Květy jsou bíločervené, velké asi 3 cm. Plodem je podlouhlá vejčitá zelená bobule s hrbolatým povrchem. Po dozrání žloutne. Dužina plodu je mírně zrnitá, poněkud rosolovitá, krémově bílá, šťavnatá, příjemné osvěživé chuti, připomínající ananas nebo spíše jahody. Plody obsahují asi 60 % vody.

Složení

Jako jedno z mála druhů ovoce obsahuje fejchoa malé množství tuků. Najdeme v ní proteiny a až 12 % sacharidů. Obsahuje asi 20 mg/100g vitaminu C, dále vitamin A, vitaminy skupiny B a minerální látky. Je bohatá na jód (150?350 μg/100g) i na kyselinu listovou.

Fejchoa v kuchyni

Fejchou můžeme ochutnat čerstvou, má velmi osvěžující, nakyslou chuť a vůní připomíná ananas. Dále se používá na výrobu sirupů, džemů a marmelád. Také ji lze pálit nebo z ní vyrobit víno. Lze ji použít i na výrobu sladkého pečiva, koláčů, dortů apod.

Pěstování

Fejchou můžeme s úspěchem pěstovat i v našich podmínkách. Přestože jde o subtropickou rostlinu, je poměrně nenáročná. Musíme ovšem pro rostlinu najít prosvětlené slunečné místo, každoročně přesazovat a poskytnout jí lehčí substrát s vyšším obsahem humusu a písku. Také pravidelně hnojíme i zaléváme. Přebytek i nedostatek vláhy způsobí zpomalení růstu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: