Fazole Adzuki

Fazole Adzuki

Adzuki jsou malé podlouhlé fazolky, tmavě červené až hnědé barvy, které se v Japonsku považují za královnu fazolí. V orientální kuchyni se používají na přípravu vegetariánských pokrmů a na kebaby. Mají sladkou chuť. Říká se jim též vigna hranatá.

Adzuki se dnes nejvíc pěstuje v Japonsku, především na ostrově Hokkaido, kde se jí prý ročně sklidí 60 % z celkových 90 tisíc tun. Je zde po sóje druhou nejdůležitější luštěninou. Dalším významným pěstitelem je Čína, Jižní Amerika, USA, Itálie a Kongo.

Čím prospívají

Adzuki obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, fosfor a vápník. Fazole adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají většinou pozitivní vliv na aktivitu ledvin.

Adzuki v kuchyni

Adzuki mají jemně ořechovou chuť. Mají stejnou dobu varu jako rýže, proto jsou v Japonsku často vařeny se sladkou rýží. Výsledkem je červený pokrm zvaný ?adzuki-mochi?.

Jsou vhodné na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů a salátů. Používají se také v podobě mouky do těst, polévek, koláčů a rýžových pokrmů. Z této mouky jsou vyráběny i bonbóny a marmelády. Zjemněné rozinkami se dají připravit jako báječný dezert.

Při jejich přípravě se nedoporučuje použití příliš aromatických a výrazných koření, protože by zbytečně překrývala báječnou oříškovou chuť samotných fazolí.

Náš tip: Barevný salát z adzuki

Suroviny: 200 g adzuki, 1 čajová lžička mořské soli, 1 žlutá paprika, 4 kousky celeru, 125 g ovčího sýru, 125 g černých oliv, 1 červená cibule, černý pepř čerstvě pomletý, tabasco, petrželka, dresing.

Příprava: fazole namočíme v 1 litru vody alespoň na 12 hodin. Ve vodě, ve které byly namočeny, vaříme 25?30 minut. Krátce před koncem doby varu přidáme sůl. Vodu slijeme a fazole necháme vychladnout. Nakrájíme papriku na proužky a celer na kolečka. Dohromady se sýrem, nakrájeným na kostky, olivami a nakrájenou cibulí přidáme k fazolím. Salát okořeníme pepřem, několika kapkami tabasca a dresingem a necháme nějaký čas odležet. Servírujeme posypané nakrájenou petrželkou.

Náš tip: Polévka z adzuki

Suroviny: 200 g fazole adzuki, 1 cibule, 2 mrkve, černý pepř, sůl, sójová omáčka, bobkový list.

Příprava: Adzuki namočíme na 12 hodin do vody a vaříme asi 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu, bobkový list a černý pepř a vaříme, než vše změkne. Hotovou polévku dochutíme sójovou omáčkou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: