Dýňová semínka

Dýňová semínka

Dýňová semínka by neměla chybět v našem jídelníčku, protože jsou plná cenných látek pro naše tělo. Mají specifickou, oříškově nasládlou chuť. Jsou plochého, oválného tvaru a šedozelené barvy.

Dýňový olej má tmavě hnědou barvu a příjemně voní po pražených dýňových semenech. Je velmi oblíbený v Rakousku, kde se ho i nejvíce vyrábí.

Čím prospívají

Dýňová semínka jsou bohatá především na zinek a vitamín E. Semínka obsahují také vitaminy A, D, vitaminy skupiny B a minerály jako selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo. Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin. Ty snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice.

Obsahují přírodní hormonálně účinné látky zpomalující proces stárnutí. Pomáhají při zánětech močových cest a jsou vhodnou prevencí problémů s prostatou. Zároveň zlepšují stav vlasů a kvalitu nehtů. Největší efekty přinášejí před vypuknutím potíží nebo na jejich počátku.

Dýňový olej je ceněn i pro své mimořádné léčivé schopnosti. Hojí a obnovuje nemocné tkáně, působí léčivě v trávicím ústrojí, při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku.

Použití v kuchyni

Hodí se k přípravě nejrůznějších pokrmů ? salátů, omáček, při pečení. Jsou výborná v cereáliích a müsli, s jogurtem, do buchet nebo domácího pečiva, na přípravu kaší, pomazánek nebo jen tak k zdravému mlsání. Je vhodné je před konzumací na několik hodin namočit do hrnku s vodou, čímž se aktivují enzymy.

Dýňový olej se přidává až na samém konci tepelné úpravy, například do dušené zeleniny nebo k rybám. Je vhodný i do salátů. Olej nepoužíváme k přípravě tepelně upravených pokrmů.

Náš tip: Opražená dýňová semena

Postupujeme tak, že je buď na mírném ohni opražíme na několika kapkách oleje a poté mírně osolíme nebo je lehce pokropíme slanou vodou, rozložíme na plech a při teplotě asi 130°C sušíme. Opražená dýňová semínka jsou typickou arabskou pochoutkou k čaji.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: