Dýně hokaido

Dýně hokaido

Dýně hokaido jsou v poslední době vyhledávaná delikatesa. Jsou zcela odlišné než dýně všeobecně známé, z nichž se připravují kompoty. Zemí jejich původu je Japonsko. Dýně hokaido jsou vhodné na přípravu jídel, jsou totiž syté a opravdu výtečné.

Dýně hokaido je velmi chutným a zdravým zpestřením našeho jídelníčku. Narozdíl od klasické dýně nenarůstá do obrovských rozměrů, měří v průměru 10-30 centimetrů, a tak je její zpracování mnohem příjemnější.

Má oranžovou, někdy zelenou nebo žíhanou barvu, příjemně aromatickou dužninu. Plody se dají dlouhodobě skladovat na chladnějším místě (lednice, sklep), nebo je můžeme pokrájet a uchovat v mrazáku. Dýně hokaido se při zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne. Dýně se pouze umyje, můžeme ji odrhnout kartáčkem, rozkrojí se a pak se odstraní semínka.

Účinky na naše zdraví

Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo. V semínkách nalezneme velmi prospěšný zinek ? nezbytný minerál pro naše tělo ? a také velmi kvalitní, dobře stravitelný polysacharid, který blahodárně působí právě na slezinu a slinivku břišní, a je tedy vhodný i pro diabetiky.

Dýňový džem

Suroviny: 1 kg dužiny dýně hokaido nebo muškátové dýně, 1/2 kg krystalového cukru, 20 dkg rozinek, 10 dkg sušených meruněk

Postup: Dužinu drobně nakrájíme a zasypeme cukrem, promícháme a necháme stát minimálně přes noc. Sušené meruňky omyjeme a nakrájíme na proužky, přidáme do dýňové hmoty, přisypeme rozinky. Vaříme na mírném ohni za občasného promíchávání do zahoustnutí. Horký džem naplníme do vymytých a sterilizovaných sklenic a uzavřeme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: