Dýně

Dýně

Dýně je všeobecně používaný lidový název nejčastěji pro tykev. Mezi nejznámější patří tykev obecná (Cucurbita pepo). Dýně patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), tedy do příbuzenstva okurek, cuket a melounů.

Podle použití se dělí na dýně zeleninové (tykev obecná, velkoplodá a muškátová) a okrasné s nepřeberným výběrem tvarů a barev. Jsou kulaté, zploštělé, vejčité, válcovité, kratší i delší, talířovité, hruškovité i turbanovité.

Jsou to popínavé ? liánovité, jednoleté rostliny, které pocházejí ze střední a jižní Ameriky. Rostou snadno, rychle a dosahují mnohdy neuvěřitelných rozměrů. Dýně je neodmyslitelným symbolem amerického svátku Halloween.

Dýně a její historie

Tykev pochází z Ameriky, kde ji znaly a využívaly už nejstarší indiánské kulturní národy. Na světě se nejvíce pěstuje v Jižní a Severní Americe v mnoha druzích.

Do Evropy se dostala koncem 15. století v souvislosti se španělskými kolumbovskými výpravami. Podobný druh Kalabasa (Curcubita lagenaria), byl k léčebným účelům využíván, již kolem roku 800 našeho letopočtu, dokonce v této době byla kalabasa pěstována k léčebným účelům na příkaz samotného Karla Velikého.

Obsahové látky

Z 90 % obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík). Oranžové zbarvení dýní způsobuje lutein, alfa a beta karoten ? provitaminy vitamínu A. Obsahuje vitamín E, B, nenasycené kyseliny. V menší míře vitamin C. Semena navíc obsahují velmi zdravý olej s vysokým podílem zinku, kterého je všeobecně v naší potravě nedostatek.

Dýně v kuchyni

V kuchyních jsou tykve vhodné pro přímý konzum i pro kuchyňskou tepelnou úpravu, např. do polévek, na dušení, smažení, zapékání po naplnění, konzervaci kompotováním. Pro kompoty je vhodná dlouhá tykev chřestová. Skvělou pochoutkou z dýně jsou její sušená jádra.

Správné uskladnění dýní

Dýně se uskladňují tak, aby se vzájemně nedotýkaly, například zavěšené v síťkách nebo uložené na policích na slámě. Místnost by měla být vzdušná, s teplotou nejlépe mezi 10 až 18 °C. Ideální vzdušná vlhkost se pohybuje v rozmezí 50?75%. Na takovém místě mohou dýně vydržet čerstvé a dobré až 4 měsíce.

Okrasné tykve

Okrasné malé tykve, které si chceme nechat v kuchyni jako půvabnou a stylovou dekoraci, sklízíme nejpozději, jak jen to počasí dovolí. Nevadí, že listy už začaly odumírat. Asi dva týdny je poté ještě dosušujeme. Ideální je nechat okrasné dýně doschnout na sluníčku. Při sušení je občas obracíme. Ideálními druhy malých okrasných tykviček jsou druhy typu ?Miniturban?, bradavičnaté kultivary a drobnoplodé tykvičky.

Náš tip: Dýňová marmeláda

Suroviny: 1,5 kg dýně, 3 pomeranče, 1 dl vody, 1 plod vanilky, 900 g želírovacího cukru

Příprava: Dýni nakrájíme na kostky. Pomeranče dobře umyjeme, osušíme a oloupeme. Slupky nakrájíme na tenké nudličky a 1 minutu povaříme v horké vodě.

V hrnci na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí cukr, rozmixované pomeranče a vodu. Potom přidáme nakrájenou dýni, pomerančové nudličky a na kousky nakrájenou vanilku. Vaříme 20 minut. Pěnu, která vzniká při vaření, odebereme naběračkou.

Marmeládu nalijeme do sklenic a dobře zavíčkujeme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: